TUZLARIJE - D O S J E

04.04.2015.
Svjetski dan borbe protiv mina:
U BiH ugroženo oko 15 odsto stanovnika
Tuzlarije


Međunarodni dan borbe protiv mina ove godine obilježava se pod parolom “Više od mina”, čime se ukazuje na opasnost sa kojom se suočavaju civili, humanitarni radnici, mirovnjaci i razvojne agencije u ratnim zonama i državama koje se oporavljaju od sukoba, saopštile su UN.

Međunarodni dan borbe protiv mina obilježava se svakog 4. aprila odlukom Generalne skupštine UN iz 2005. godine.

U protekloj deceniji ostvaren je veliki napredak u eliminaciji opasnosti od mina, uz učešće 162 države potpisnice Konvencije iz Otave o protivpješadijskim minama.

Samo prošle godine uništeno je više od 400.000 mina i eksplozivnih naprava zaostalih iz sukoba i više od 2.000 tona zastarjele municije, navodi svjetska organizacija.

Deminirano je i provjereno više od 1.500 kilometara puteva, nekoliko miliona ljudi edukovano je o opasnosti koju predstavljaju mine, a više hiljada vojnika i policajaca obučeno je za rukovanje i neutralisanje eksploziva.

“Pohvaljujem sve koji su doprinijeli ovom uspjehu. Ipak, žene, djevojčice, dječaci i muškarci i dalje su žrtve nagaznih mina postavljenih prije više decenija na mjestima poput Avganistana i Kambodže. Uznemiren sam zbog toga što se ovo oružje sa nasumičnim dejstvom i danas koristi u sukobima”, saopštio je generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Ki Mun je posebno ukazao na opasnost od improvizovanih eksplozivnih naprava koje koriste naoružane grupe u Iraku i Siriji.

Povodom 4. aprila, Međunarodnog dana borbe protiv mina, BHMAC još jednom apeluje na svo stanovništvo da poštuju minske oznake i na taj način zaštite sebe i ostala lica koja žive ili kreću se sumnjivim područjima u BiH.

Opšta procjena minske situacije u BiH urađena 2012.godine, identifikovala je 1.417 ugroženih zajednica pod uticajem mina/NUS-a.

Lokacije kontaminirane minama/NUS-om direktno utiču na sigurnost oko 540.000 gradana ili oko 15% od ukupnog broja stanovnika BiH.

Od početka protivminskog djelovanja u BiH 1996.godine, kada je sumnjiva površina iznosila 4200 km2, kombinovanim metodama protivminskih akcija do sada je oslobođena površina od 3324km2, od čega je 169 km2 očišćeno.

Pronađeno je oko 59.800 PP mina, oko 8300 PT mina i oko 54300 komada NUS-a.
U periodu 2002-2014.godina u BiH je u aktivnosti protivminskog djelovanja uloženo oko 490 miliona KM, a za završetak procesa potrebno je još oko 550 miliona.

Najzagađenija područja su područja Maglaja, Velike Kladuše, Orašja, Posavine, Tuzlanske i Dobojske regije, Broda, Š amca i Lopara.

Trenutno finansiranje protivminske akcije je nedovoljno i ne omogućuje efikasno ispunjenje ciljeva postavljenih Strategijom protivminskog djelovanja (2009-2019).

Prvi korak bi trebao biti povećanje izdvajanja na domaćem nivou od strane Vijeća Ministara BiH, entitetskih i lokalnih vlasti.

Priredio(la): BHRT