TUZLARIJE - D O S J E

02.04.2015.
Saopštenje Kantonalnog odbora SABNOR-a Tuzla
Ne smijemo potcjenjivati neofašizam!


Samo onaj ko se pravi slijep ili ko je njihov istomišljenik, ne vidi novo dizanje glave aveti prošlosti, oličenih u neofašističkim idejama, pokretima i manifestacijama.

Tuzlarije


Ne čudi, stoga, što je bez potrebne reakcije, a pogotovo sprečavanja i osujećivanja, prošao niz demonstarcija neofašizma, dominantno u ruhu nacionalizma, kao što je u odluka Općinskog vijeća Stolac o uklanjanju spomen-groblja borac NOB-a, prošlogodišnje rušenje partizanskog spomenika u Bileći, nedavno postrojavanje ravnogorskioh četnika u Višegradu, izjednačavanje komunista s nacistima, etiketiranje Josipa Broza Tita kao „diktatora“ i „zločinca“, aktivnost ekstremnih religijskih grupa, s ratnohuškačkim ciljevima i vrbovanjem državljana BiH za ratišta u svijetu...

Odsustvo reakcije na ove i slične događaje, s jedne strane je podsticaj divljanju neofašista, a s druge znak tolerancije i potcjenjivanja, koji se može shvatiti i kao podrška. Jer, svako nereagovanje na novi i stari fašizam, svako odsustvo antifašističke solidarnosti i aktivnosti, stimulans je netrpeljivosti, mržnji, podjelama i sukobima. To se odnosi i na dijelove vlasti u BiH, naročito one koji se protive zakonu o zabrani osnivanja i rada profašističkih organizacija, kao i na one koji ne reaguju na primjere fašističkog divljanja ili osporavaju fašizam i negiraju genocid.

Organizacije i članovi SABNOR-a u Tuzlanskom kantonu, apeluju na javnost, na antifašistički opredijeljene građane, nezavisno od nacionalne, političke i svake druge pripadnosti, da prepoznaju, ali i da reaguju na sve prijeteće primjere profašističkog i nacionalističkog djelovanja. Zemlja smo koja je preskupo platila fašistički mrak i nemamo pravo na njegovo tolerisanje i zanemarivanje – i u novim oblicima, ali sa starim, neljudskim i zločinačkim ciljevima.

Priredio(la): SABNOR