TUZLARIJE - D O S J E

14.04.2015.
Komemorativni centar Tuzla
Identificirane dvije žrtve iz proteklog rata
TuzlarijeU Komemorativnom centru u Tuzli identificirane su dvije žrtve iz proteklog rata. Riječ je o civilima bošnjačke nacionalnosti ubijenim na području Vlasenice i Srebrenice.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da su posmrtni ostaci žrtava pronađeni na pojedinačnim lokalitetima u mjestu Džanđići na području Vlasenice i u mjestu Jasenova na području Srebrenice.

Identitet žrtava utvrđen je na temelju DNK analize, a danas su njihov identitet i zvanično potvrdili članovi njihovih obitelji.

Identificirani su:

1. Duda (Hadžo) Dautović, rođena 1924. godine u mjestu Pijuci, općina Vlasenica i
2. Alija (Alaga) Sulejmanović, rođen 1954. godine u mjestu Klotjevac, općina Srebrenica.

Čengić je kazala da će identificirana žrtva Duda Dautović biti ukopana na kolektivnoj dženazi u Vlasenici, na kojoj će biti ukopano pet žrtava iz proteklog rata.

Po njenim riječima, najmlađa žrtva koja će biti ukopana na dženazi u Vlasenici je Edis Hajdarević koji je imao sedam godina kada je ubijen.

- Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su uglavnom u masovnoj grobnici Ogradice na području Vlasenice iz koje su ekshumirana 232 posmrtna ostatka. Do sada je ekshumirano i identificirano 1248 vlaseničkih žrtava. Riječ je o civilima bošnjačke nacionalnosti ubijenim u toku proteklog rata na ovom području - kazala je Čengić.

Priredio(la): Fena