TUZLARIJE - D O S J E

14.04.2015.
Federacija BiH: 545 osuđenika izvršenje kazne čeka na slobodi
Tuzlarije


Zbog nedostatka smještajnih kapaciteta u kazneno-popravnim zavodima, u Federaciji BiH 545 osoba čeka izvršenje zatvorske kazne na slobodi.

Krajem prošle godine, na slobodi je bilo 605 osuđenika, saopćeno je iz Ministarstva pravde Federacije BiH.

Od ovog broja, 85 osuđenih osoba imalo je izrečenu zatvorsku kaznu od 30 dana, a 461 u rasponu od mjesec dana do jedne godine.

Nakon izvršene analize, Ministarstvo pravde Federacije BiH je, u saradnji sa kazneno-popravnim zavodima, do 24. marta osiguralo dodatnih 60 mjesta za osuđene sa spiska “čekanja” i to za osuđena lica kojima je izrečena duža zatvorska kazna u odnosu na ostale ili duže čekaju na izvršenje kazne.

Zbog nepostojanja zatvora na nivou Bosne i Hercegovine, osobe koje sudovi u Bosni i Hercegovini osude ili im odrede pritvor upućuju se u jedan od 14 kazneno-popravnih zavoda sa ograničenim ćelijskim kapacitetima.

Gledano iz sigurnosne perspektive, u našoj zemlji ne postoji nikakav garant da će osobe koje su osuđene zatvorskom kaznom stvarno završiti u zatvoru, što predstavlja prijetnju građanima jer je očito da se osuđenici slobodno kreću.

Kada je riječ o ekonomskom aspektu, prevoz zatvorenika u kazneno-popravne zavode predstavlja finansijski problem jer su putovanja često duga, a samim tim su i troškovi prevoza skuplji.

Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Federacije BiH usvojila su 2004. godine Zajedničku strategiju o pitanjima pritvora i zatvora, a osnovni cilj bio je riješiti problem pretrpanih smještajnih kapaciteta u bh. kazneno-popravnim zavodima.

Priredio(la): BHRT