TUZLARIJE - D O S J E

11.04.2015.
Održani mirni protesti Žena Srebrenice
Ubijene nam ne mogu vratiti ali neka bar zločince kažnjavaju
Tuzlarije


Ove godine navršava se punih 20 godina od genocida u Srebrenici. Proces pronalaska i otvaranja masovnih grobnica, kao i ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka, zadnjih godina je u silaznoj putanji. Mnoge od članica Udruženja Žene Srebrenice s razlogom osjećaju bojazan da neće dočekati da ukopaju svoje najmilije.

Tuzlarije


U Tuzli su danas uz veliku podršku gošći iz Slovenije, Maglaja, Zenice, kao i Tuzle, održani još jedni mirni protesti.

Tuzlarije
Ela Porić


Ela Porić, vođa projekta obilježavanja godišnjice srebreničkog genocida u Sloveniji pojasnila je da se od marta počelo sa raznim aktivnostima te da će se tako nastaviti do kraja godina.

- Dolazim iz Kulturno obrazovnog zavoda Averroes Ljubljana, koji djeluje u okviru Islamske zajednice Slovenije. Pripremili smo program obilježavanja 20 godina genocida u Srebrenica, koji je počeo u martu a trajat će do kraja godine. Na taj način Slovenija postaje prva zemlja EU koja obilježava Srebrenicu i nakon 11. jula sa vrlo bogatim programom. Podršku nam pruža predsjednik Slovenije Borut Pahor. Današnja posjeta samo je jedna od aktivnosti, došli smo da pružimo podršku preživjelima te da odamo počast onima koji su ubijeni. Posjetili smo Identifikacijski centar, nevladinu organizaciju Bosfam, a sutra idemo u Potočare te ćemo biti na komemoraciji u povodu stradanja ispred osnovne škole u Srebrenici, a zatim će nas primiti i načelnik Općine Srebrenica, čime se naša dvodnevna posjeta Tuzli i Srebrenici i završava, kazala je Ela Porić.

Tuzlarije


Preko pedeset žena stiglo je iz Maglaja, jedna od njih, Amira Karić, rekla je da dolaze iz Aktiva žena Islamske zajednice

- Žene Srebrenice su izrazile želju da zajedno proučimo hatmu, i danas ćemo to zajedno u Čaršijskoj džamiji u Tuzli i učiniti, da bar na mali način pružimo podršku ovim hrabrim ženama iz Srebrenice.

Tuzlarije
Hajra Ćatić


Predsjednica Udruženja Žene Srebrenice, Hajra Ćatić, kao i sve ostale članice, pune dvije decenije traže pravdu za svoje ubijene i kaznu za zločince. Nema te kazne koja će im vratiti ubijenu djecu ali im je bar malo lakše kad neki od krivaca za genocid i odgovara. Predsjednica Ćatić kazala je danas da im je drago da je Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo kaznu doživotnog zatvora Zdravku Tolimiru koji je optužen za genocid i druge ratne zločine počinjene u Srebrenici i Žepi 1995. godine, a svim ostalim i odnosom odgovornih, odavno su razočarane.
Ubijene nam ne mogu vratiti ali neka bar zločince kažnjavaju, poručuju ove napaćene žene.

S.M.

Priredio(la):