TUZLARIJE - D O S J E

18.04.2015.
Ubijeni Vlaseničani pronašli smiraj na mezarju Rakita
Među ukopanim i Edis Hajdarević (7)
Na mezarju Rakita u Vlasenici danas je klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop za šest Vlaseničana, civilnih žrtava rata, koji su ubijeni na području Opštine Vlasenica od 1992. do 1995. godine. Dženazu namaz je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, u prisustvu oko 1.500 Bošnjaka povratnika iz raznih dijelova BiH.

Tuzlarije


Ovo je 12. kolektivni ukop ubijenih u proteklom ratu na vlaseničkom području, a ukopani su: Edis Hajdarević (1985.), Dijan Dragić (1975.), Sakib Saračević (1963.), Salko Merić (1958.), Duda Dautović (1924.) i Džemila Ferhatović.

Najmlađi među ovim žrtvama je sedmogodišnji dječak Edis Hajdarević, a pored njega još jedna žrtva je maloljetnik, Dijan Dragić, koji je imao sedamnaest godina kada je ubijen. Najstarija žrtva je Duda Dautović, ubijena u 68. godini. Žrtve su ekshumirane iz masovne grobnice Ogradice koja je otvorena 200.3.godine. Iz ove grobnice ekshumirano je 232 posmrtna ostatka, od čega 112 kompletnih i 120 nekompletnih tijela. Jedna žrtva ekshumirana je na lokalitetu Džanđići, također, na području Vlasenice.

Azra Merić u aprilu 1992.godine je protjerana iz Vlasenice, dok je njen rahmetli muž Salko ostao kući, a danas mu je klanjana dženaza.

- Od ljudi koji su ostali u Vlasenici sam saznala da su ga dvojica maskiranih muškaraca izvela iz kuće i odvela u nepoznatom pravcu. Poslije je bilo raznih priča, ali njega više nema i dočekala sam evo da ukopam njegove kosti. Njemu je jedino bilo bitno da izvedem djecu i da ih spasim - kazala je Merić za Tuzlarije.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Dženazi je prethodilo polaganje cvijeća na mezarju Rakita u prisustvu delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, Saveza logoraša u BiH, porodica šehida, te drugih udruženja i nevladinih organizacija.

Za zločin nad Bošnjacima Vlasenice na ukupno 60 godina zatvorske kazne osuđeni su Dragan Nikolić, Predrag Bastah i Goran Višković.

Tokom agresije na BiH u Vlasenici je ubijeno 2.643 Vlaseničana, a grad je okupiran 21. aprila 1992. godine.

S.P.

Priredio(la):