TUZLARIJE - D O S J E

17.04.2015.
Ispraćeni posmrtni ostaci žrtava iz Vlasenice
Maloljetnici Edis i Dijan konačno će naći vječni smiraj
Uz molitvu i suze danas su ispred Komemorativnog centra u Tuzli ispraćeni tabuti sa posmrtnim ostacima šest bošnjačkih žrtava agresije i etničkog čišćenja iz Vlasenice. Kolona sa tabutima će biti dočekana u 19:00 sati na Šehidskom mezarju „Rakita“ gdje će vlaseničkim žrtvama sutra, 18. aprila, biti klanjana dženaza i obavljen kolektivni ukop.O razmjerama zločina koji su na području Vlasenice za vrijeme agresije na BiH izvršili pripadnici Novosadskog i Užičkog korpusa JNA, te vojska i policija manjeg entiteta dovoljno govori činjenica da će na mezarju Rakita vječni smiraj pronaći sedmogodišnji Edis Hajdarević, sin Fadila, rođen 1985. godine.

Tuzlarije


Drugi maloljetnik kome će se klanjati dženaza je Dijan i preziva se Dragić, rođen 1975. godine. Majka mu je Bošnjakinja, a otac Srbin, a odlučeno je da se ukopa na mezarju Rakita.

Tuzlarije


Pored Edisa i Dijana, 18. aprila će biti ukopani i Salko (Ibro) Merić, koji je imao 34 godine i Sakib (Edhem) Saračević, koji je za vrijeme ubistva imao 29 godina. Također, dženaza će se klanjati Dudi Dautović i Džemili Ferhatović.

Svih pet žrtava ekshumirano je iz masovne grobnice Ogradice, koja je otvorena 2003. godine. Iz ove grobnice su ekshumirana ukupno 232 slučaja, od kojih je 112 kompletnih i 120 nekompletnih tijela. Radi se o sekundarnoj masovnoj grobnici iz koje je ukupno identifikovano 155 tijela.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


U etničkom čišćenju i genocidu ubijeno je oko 2.600 stanovnika Vlasenice, a od toga 265 djece.

Prema nekim podacima, 863 Vlaseničana su stradala u genocidu u Srebrenici. Oko 700 žena iz Vlasenice je prošlo kroz torture, a mnoge su silovane.

Porodice još uvijek traže nekoliko stotina svojih najmilijih. U posljednjih nekoliko godina nije otvorena nijedna masovna grobnica u vlaseničkom kraju, kako bi se ekshumirale žrtve stravičnih zločina. Za ratne zločine su osuđene tek tri osobe. Dragan Nikolić Jenki je osuđen u Haagu, dok su Predrag Bastah zvani Car i Goran Višković zvani Vjetar, osuđeni pred Sudom BiH. Veljko Bašić, nekadašnji upravnik logora Sušica, kroz koji je prošlo preko 8.000 Bošnjaka, oslobođen je odlukom Suda BiH zbog godina starosti.

S.P.

Priredio(la):