TUZLARIJE - D O S J E

21.04.2015.
Najava održavanja Regionalnog energetskog foruma Tuzla - REF2015
Tuzlarije


Danas i sutra u Tuzli će se održati Regionalni energetski forum REF 2015 pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, a Udruženje za razvoj NERDA pruža podršku u organizaciji Foruma. Forum će zvanično biti otvoren u utorak, 21.04.2015. godine u 13:30 sati u Kristalnoj dvorani hotela "Tuzla".

Regionalni energetski forum je stručno-poslovni skup i predstavlja događaj na kojem će renomirani stručnjaci iz BiH i regije diskutirati o aktuelnim temama iz oblasti energetskih politika, primjene novih tehnologija i investicijama u elektroenergetskom sektoru, kao i pravcima razvoja energetike uopšte.

U radu Foruma će učestvovati ključni akteri energetskog sektora: donosioci političkih i poslovnih odluka, predstavnici regulatornih agencija, stručne i naučne zajednica, međunarodnih institucija i razvojnih agencija, nevladinih organizacija i posebno industrije (kompanija u sektoru, proizvođača opreme te inženjering i konsalting firmi) i finansijskih institucija.

Održavanje REF 2015 predstavlja početnu aktivnost u procesu kreiranja regionalne platforme za koordinaciju energetske tranzicije. Ciljevi održavanja ovogodišnjeg Foruma su:

• razmjena informacija, iskustava i „naučenih lekcija“ iz procesa transformacije elektroenergetskih sektora u zemljama Regiona;
• procjena trendova razvoja energetskog sektora u EU;
• identifikacija ključnih izazova održivog razvoja sektora, koji će osigurati dugoročnu sigurnost snabdijevanja;
• razumijevanje okvira za zajedničko djelovanje unutar Energetske unije;
• procjena prednosti regionalnog pristupa novim investicijama, posebno u proizvodne kapacitete.

Na REF 2015 svoje učešće potvrdilo je više od 150 učesnika.

Priredio(la):