TUZLARIJE - D O S J E

25.04.2015.
Dan sjećanja na sve nestale u BiH
Članovi Foruma za zajedničku memorijalizaciju nestalih osoba u Bosni i Hercegovini predali su danas Vijeću ministara BiH, Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, te Parlamentu BiH zahtjev za prograšavanje 30. avgusta službenim Danom sjećanja na nestale BiH.
Pored ovoga, zahtjev također poziva na punu implementaciju Zakona o nestalim osobama BiH koji propisuje, između ostalog, da vlasti imaju obavezu da podrže memorijalizaciju nestalih.

Tuzlarije


Danas uručeni zahtjev poziva vlasti, da sa 30. avgustom ove godine počnu predstavljati godišnji izvještaj o implementaciji pomenutog zakona.

"Inicijativa da se 30. avgust proglasi Danom sjećanja na sve nestale ima podršku brojnih udruženja porodica nestalih osoba iz cijele Bosne i Hercegovine", kazala je predstavnica Foruma Ema Čekić. "Dan kao takav je trebao biti davno proglašen. On je sveobuhvatan, i prikladan. Svi nestali, bez obzira na njihovo ime, vjeru, bez obzira odakle su iz Bosne i Hercegovine, baš svi zaslužuju da ih se prisjeća s poštovanjem. "

Datum 30. avgust je izabran jer je to ujedno i Međunarodni dan nestalih, dan kada ljudi u zemljama širom svijeta se prisjećaju onih koji su nestali kao rezultat sukoba, kriminala i političkog nasilja.

"Inicijativa da se 30. avgust proglasi Danom sjećanja na nestale BiH je itekako važna", rekla je Ema Čekić, " ne samo zato što se zasniva na inkluzivnosti i toleranciji, već i zbog toga što naglašava obavezu vlasti da rješe pitanja koja im postave udruženja porodica nestalih kao i pojedinci čiji je jedini zahtjev da im se omogući pristup pravima koja im pripadaju po zakonu. "

Forum za zajedničku memorijalizaciju nestalih osoba okuplja predstavnike udruženja nestalih iz cijele BiH. Ova kao i brojne druge inicijative je podržana od strane Međunarodne komisije za nestale osobe.

ICMP nastoji obezbijediti saradnju vlada i drugih organa vlasti u procesu pronalaženja i identificiranja osoba nestalih usljed oružanih sukoba, kršenja ljudskih prava, nesreća i usljed drugih uzroka te pružiti pomoć pri sprovođenju ovih aktivnosti. ICMP podržava rad i drugih organizacija u njihovim aktivnostima, podstiče uključivanje javnosti u ove napore i doprinosi razvijanju odgovarajućih oblika komemoracije i odavanja počasti nestalim osobama.


Priredio(la): ICMP