TUZLARIJE - D O S J E

24.04.2015.
Identificirane četiri žrtve proteklog rata:
Među njima otac i njegova dva maloljetna sina
TuzlarijeU Komemorativnom centru u Tuzli identificirane su četiri žrtve iz proteklog rata. Riječ je o civilima bošnjačke nacionalnosti s područja Srebrenice i Doboja.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Lejla Čengić kazala je Feni da su identificirani otac i njegova dva maloljetna sina, Hajrudin koji je imao devet i Nurdin jedanaest godina.

- Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u zapaljenoj kući u mjestu Zalužje na području Bratunca. U ovoj zapaljenoj kući pronađeno je ukupno 13 slučajeva. Pronađeni su samo fragmenti kostiju, koje su bile potpuno ugljenisane - kazala je Čengić.

Dodala je da posmrtni ostaci Nurifove supruge Zehte, iako su bili zajedno odvedeni iz mjesta Sase na području Srebrenice, još nisu pronađeni.

Posmrtni ostaci četvrte identificirane žrtve preuzeti su 2014. godine od Komisije za traženje nestalih Republike Srbije. Riječ je o civilu bošnjačke nacionalnsti nestalom na području Doboja, a posmrtni ostaci ekshumirani su u Sremskoj Mitrovici u Republici Srbiji.

Identificirani su: Nurif (Salko) Omić, rođen 1947. godine u mjestu Sase u Srebrenici, Nurdin (Nurif) Omić, rođen 1980. godine u mjestu Ljubovija - Republika Srbija; Hajrudin (Nurif) Omić, rođen 1983. godine u mjestu Loznica - Republika Srbija i Nedžad (Jakub) Šišić, rođen 1950. godine u Lukavcu.

Priredio(la): Fena