TUZLARIJE - D O S J E

24.04.2015.
Sastanak u Tuzli
Finansijska sredstva za predmete ratnih zločina
TuzlarijeTematski sastanak Nadzornog tijela za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina bit će održan danas u Tuzli.

Tema sastanka bit će uplata druge tranše finansijskih sredstava za procesuiranje predmeta ratnih zločina sudovima i tužilaštvima u 2015. godini iz Projekta IPA 2012/2013, saopćeno je iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Naime, kako je Evropska unija obavijestila Nadzorno tijelo za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, druga tranša sredstava sudovima i tužilaštvima korisnicima pomenutog projekta neće biti uplaćena dok ne bude usvojena Strategija reforme sektora pravde u BiH za 2014.-2018. godinu.

- Zbog novonastale situacije sudovi i tužilaštva nisu u mogućnosti da isplate plate sudijama, tužiocima i stručnom osoblju zaposlenom u okviru projekta, kao ni obezbijede potrebna materijalna sredstva, što je ugrozilo dalji proces rješavanja predmeta ratnih zločina i implementaciju Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina - navodi se u saopćenju.

Na ovom tematskom sastanku će učestvovati članovi Nadzornog tijela za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, rukovodioci pravosudnih institucija korisnika ovog projekta, predstavnici institucija nadležnih za usvajanje Strategije reforme sektora pravde u BiH kao i predstavnici međunarodnih organizacija i institucija.

Priredio(la): Fena