TUZLARIJE - D O S J E

03.05.2015.
Ulična akcija u Tuzli
˝Građani i novinari zajedno u borbi za istinu˝
Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini i Omladinska novinska asocijacija u BiH organizirali su danas u 29 bh. gradova javnu kampanju "Građani i novinari zajedno u borbi za istinu", povodom obilježavanja 3. maja -Svjetskog dana slobode medija.

Cilj Javne kampanje "Građani i novinari zajedno u borbi za istinu" jeste animacija građana da koriste svoje građansko pravo i šalju žalbe Vijeću za štampu u BiH na neprofesionalno medijsko izvještavanje, ali i da se informišu o stanju medijskih (ne)sloboda u BiH, te da konstantno ugrožavanje sloboda izražavanja i informisanja predstavlja povedu osnovnih ljudskih prava na istinito i pravovremeno izvještavanje.

Na info-štandu u centru Tuzle volonteri su upoznavali građane o njihovom pravu da se žale na netačno i neprofesionalno izvještavanje medija, kroz pojašnjenje Žalbene procedure Vijeća za štampu u BiH.

Tuzlarije


Tuzlarije


Više o akciji u video prilogu.U sklopu kampanje provedena je i anketa o stanju medijskih sloboda u BiH i poštivanju prava građana na tačnu i profesionalno plasiranu informaciju, uz podjelu Kodeksa za štampu i online medije Vijeća za štampu u BiH i magazina Karike, koji realiziraju novinari Omladinske novinske asocijacije u BiH.

S.P.

Priredio(la):