TUZLARIJE - D O S J E

29.04.2015.
Nacionalni spomenik
Pravoslavna crkva i groblje na Trnovcu
U Tuzli postoji trinaest nacionalnih spomenika, a među njima je i Pravoslavna crkva svetog velikomučenika Georgija sa grobljem, graditeljska cjelina, koja se nalazi na brdu Trnovac u Tuzli.

Tuzlarije


Crkva je darovana kao zaklada od strane porodice Jovanović (braća Jovo, Pero i Lazo), bogate pravoslavne trgovačke porodice iz Donje Tuzle, velikih dobrotvora koji su osnovali i mnoge druge ustanove i vjerske objekte, pa su zato i ostali ugledni i poštovani građani Tuzle i tuzlanskog kraja. Crkva je, zapravo, porodični mauzolej koji se koristi i za javna bogosluženja.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 7. do 13. jula 2009. godine, donijela je Odluku da se ova graditeljska cjelina proglasi nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Nacionalni spomenik čine: hram svetog velikomučenika Georgija sa živopisom koji se sastoji od 29 slika, ikonstas sa 17 ikona i groblje. Temelji za gradnju crkve su postavljeni 2. augusta 1899. godine, a gradnja crkve je dovršena 14. oktobra 1900. godine, kada ju je osveštao mitropolit zvorničko – tuzlanski Grigorije Živković.

Tuzlarije


Kada je u pitanju grobljanska cjelina na Trnovcu, ona predstavlja najveće groblje u Tuzli, a njena zanimljivost leži u činjenici da, iako je u vlasništvu Srpsko-pravoslavne opštine tuzlanske, na njoj se, unutar jedinstvene parcele, sahranjuju i pripadnici drugih konfesija, što je rijedak način uređenja grobalja u Bosni i Hercegovini. U groblju su sahranjene poznate ličnosti iz javnog života Tuzle i Bosne i Hercegovine, poput Đorđa Mihajlovića (prvog tuzlanskog i bosanskohercegovačkog akademskog slikara), slikara Ismeta Mujezinovića i drugih. U groblju postoji veliki broj sačuvanih starih nadgrobnika, od kojih se, najstariji datiraju u kraj 18. vijeka.

Tuzlarije


U narednom periodu predstavit ćemo i ostalih 12 nacionalnih spomenika na području Grada Tuzla.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Priredio(la):