TUZLARIJE - D O S J E

26.05.2015.
Održan sastanak o izmjenama zakona o stečaju i likvidaciji
TuzlarijePredstavnici Sindikata solidarnosti Tuzlanskog kantona razgovarali su danas u Tuzli s poslanicima Predstavničkog doma i delegatima Doma naroda Parlamenta FBiH s područja ovog kantona o izmjenama i dopunama zakona o stečaju i likvidaciji.

Delegat Saveza za bolju budućnost (SBB) u Domu naroda Federalnog parlamenta Fuad Hadžimehmedović izjavio je da njegova stranka insistira na tome da se pomogne radnicima jer su u proteklom periodu bili u lošoj situaciji.

-Zakon o stečajnom postupku ima elemenata kršenja ustavnih odredbi i s tim u vezi mi ćemo djelovati i u Domu naroda i Predstavničkom domu na fonu ispravke tih stavki, radi stavljanja radnika u prioritete o pitanju potraživanja - rekao je Hadžimehmedović.

Dodao je da je poslanik ove stranke u Predstavničkom domu Sanel Razić već na prošloj sjednici postavio pitanje u kojoj je fazi izmjena navedenog zakona i podnio inicijativu za njegovu izmjenu.

Poslanik Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Mahir Mešalić kazao je da će se ova stranka zalagati da se pomogne radnicima u uvezivanju radnog staža, posebno onima koji su radili u državnim firmama.

-Smatramo da svako ima pravo na penziju, radnici nisu krivi što su fabrike opljačkane i opustošene. Tražimo da preuzme odgovornost onaj ko je doprinio ovakvoj situaciji - poručio je Mešalić.

Potpredsjednik Sindikata solidarnosti Enes Tanović ističe da je Sindikat još prije izbora postavio 12 zahtjeva koje će u ovom mandatu tražiti od poslanika. Dva zahtjeva se odnose na zakon o stečaju i zakon o uvezivanju radnog staža zato što se preklapaju.

Sindikat solidarnosti će, dodaje, tražiti od svih zastupnika u Parlamentu FBiH s područja TK da zaštiti prava radnika i da radnik bude na prvom mjestu, dakle da ne dozvole usvajanje zakona koji su na štetu radnika.

Priredio(la): Fena