TUZLARIJE - D O S J E

22.05.2015.
Identificirano sedam žrtava iz proteklog rata
TuzlarijeU Podrinje identifikacionom centru (PIP) u Tuzli idenitificirano je sedam žrtava iz proteklog rata. Riječ je o civilima bošnjačke nacionalnosti ubijenim u julu 1995. godine na području Zvornika, Bratunca i Srebrenice.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da je identitet žrtava utvrđen na temelju DNK analize, a danas su njihovih identitet potvrdili članovi njihovih obitelji.

Po njenim riječima, identificirane žrtve ekshumirane su u ranijem periodu iz sekundarnih masovnih grobnica pronađenih na lokalitetu Kamenica, na području Zvornika, gdje je pronađeno 13 sekundarnih masovnih grobnica i masovnim grobnicama zeleni Jadar, na području Srebrenice, gdje je pronađeno pet sekundarnih masovnih grobnica.

- Danas je identificirano sedam žrtava. Riječ je o muškim osobama starosti od 16 do 38 godina. Među danas identificiranim, tri žrtve su maloljetnici - Almir Salihović, Senad Salihović i Hariz Ibrić, imali su šesnaest i sedamnaest godina kada su ubijeni - kazala je Čengić.

Najstarija žrtva koja je danas identificirana je Fazlija Avdić koji je imao 38 godina kada je ubijen.

Identificirani su: Almir (Nazif) Salihović, rođen 1978. u Srebrenici; Senad (Sead) Salihović, rođen 1978. u Zvorniku; Hariz (Alija) Ibrić, rođen 1977. u mjestu Pirići, općina Bratunac; Huso (Meho) Mustafić, rođen 1975. u mjestu Beširovići, općina Srebrenica; Hajrudin (Abid) Selimović, rođen 1968. u mjestu Štedrići, općina Vlasenica; Hamed (Jusuf) Džananović, rođen 1963. u Srebrenici i Fazlija (Mustafa) Avdić, rođen 1957. u mjestu Lipovac općina Srebrenica.

- Do sada je 101 žrtva spremna za kolektivnu dženazu 11. jula u Potočarima. Ovaj broj nije konačan i povećava se svake sedmice, ovisno od toga koliko porodica dođe na identifikaciju i koliko njih se odluči da će ukopati posmrtne ostatke svojih članova porodice na ovoj dženazi - kazala je Čengić.

Priredio(la): Fena