TUZLARIJE - D O S J E

17.05.2015.
Šljemenska dova za džamiju u Cerskoj
˝Bog nam je dao snage da se još jednom uspravimo˝
U džematu Cerska, nedaleko od Vlasenice, danas je održana svečanost na kojoj je proučena šljemenska dova, a povodom završetka krova i svih konstrukcionih radova na novoj džamiji. Svečanosti je prisustvovalo više stotina građana Cerske i brojni gosti.Podsjećamo, u prirodnoj nesreći koja je prošle pogodila BiH, od posljedica klizanja velikih količina zemljane mase, u potpunosti je uništena džamija i tri kuće, a izgubljen je i jedan ljudski život. Samo još munara na tom mjestu svjedoči da su tu nekada živjeli ljudi i da je na toj lokaciji nekada postojalo naselje. Ovogodišnja obnova džamije u Cerskoj, treća je po redu i počela je prošle godine na Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Prva džamija je porušena tokom Drugog svjetskog rata, a obnovljena je 1960. Tokom posljednjeg rata ponovo je srušena, a obnovljena je 2008. godine, da bi ponovalo stradala u maju 2014.

Tuzlarije


Tuzlarije


Dobrodošlicu prisutnim gostima na svečanosti zaželio je Muamer-ef. Jusupović, imam džamije u Cerskoj.

Tuzlarije


- Kod Cerana i kod mene su danas pomiješana osjećanja. Tuga zato što se danas navršava tačno godinu dana od majskih poplava i klizišta u kojima je porušena naša džamija i u kojim je poginula nana Hanifa Ćelebić.To je bilo vrijeme velikih iskušenja za nas. Ali smo još više radosni što nam je Allah dao snage da se još jednom uspravimo, kao što je ova naša munara ostala uspravna. Ponovo smo se organizovali i radosni smo jer nas je Allah počastio da gradimo novu džamiju i nekoliko objekata potrebnih kako bi naš džemat funkcionisao u punom kapacitetu – kazao je Jusupović zahvalivši se svima koji su postali vakifi nove džamije.

Džamija se gradi u zaseoku Hasanovići, naspram stare džamije, a sa starom munarom napravljena je veza da bi se i dalje čuo ezan na prostoru gdje je i ranije bila džamija. Zemljište je uvakufio Bego-ef. Selimović, predsjednik Građevinskog odbora. Osim džamije, grade se i dva mekteba te imamska kuća.

Tuzlarije


- Zahvaljujem se svim Ceranima i Bošnjacima diljem svijeta koji su dali svoj doprinos da mi dođemo do ovog stepena izgradnje. Meni je danas posebno zadovoljstvo što se među nama nalaze i predstavnici Bošnjaka u institucijama vlasti, Ramiz Salkić i Edin Ramić. Nadam se da će obratiti pažnju na nedovršeni dio infrastrukture u Cerskoj, da je vrijeme da ovo mjesto sa 872 žrtve iz proteklog rata ima jedan moderan i asfaltiran put od Kaldrmice do Gobelja. I opet se mi stavljamo na raspolaganje da učestvujemo shodno našim mogućnostima – kazao je Selimović obraćajujći se prisutnima.

Posebnu senzibilnost za Cerane tokom nedaća koje su ih snašle, pokazao je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Tuzlarije


- Neka miradž, koji smo ovih dana obilježili, bude naša nova snaga u ovoj godini i ovim danima. Osnažimo i popravimo namaz, on je temelj svakom našem dobru i hajru, pa tako i novoj džamiji u Cerskoj. Ovo što su Cerani uradili za godinu dana intenzivno gradeći ove objekte je za svaku pohvalu. Da me neko to pitao da li je to moguće, ja bih rekao da nije. Ali, evo, vidite šta je ljudska snaga kada je Allah dž.š. obaspe berektom i kada On pruži svoju pomoć. A najvažnije na tom putu za sve Cerane bilo je zajedništvo odnosno to što ste bili otvoreni jedni prema drugima, dugo razgovarali i na kraju se dogovorili. Nema ništa važnije nego kad pokažemo snagu da se dogovorimo. Neka Allah dž.š. podari veliku nagradu svim džematlijama Cerske – poručio je okupljenima muftija Fazlović.

Prisutnima su se obratili i Nurdin-ef. Grahić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica, Ramiz Salkić, potpredsjednik manjeg bh. entiteta, Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica i Mujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a.Programsku svečanost mevlud i dovu učili su imami Medžlisa Islamske zajednice Bratunac i Vlasenica, a svoj doprinos dali su mladi članovi hora. Svečano otvaranje nove džamije u Cerskoj biće održano u augustu.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Priredio(la):