TUZLARIJE - D O S J E

16.05.2015.
Godišnjica formiranja Samostalnog odreda Gornja Tuzla
Značajan doprinos u odbrani BiH od agresora
Šesnaesti maj zasigurno je jedan od najsvjetlijih i najbitnijih datuma u historiji Gornje Tuzle. Na taj dan, 1992. godine formiran je Samostalni odred Gornja Tuzla, koji je dao neizmjeran doprinos u odbrani ovog kraja i Bosne i Hercegovine od velikosrpskog agresora. Tim povodom, danas je u ovoj tuzlanskoj mjesnoj zajednici nizom aktivnosti obilježen ovaj značajan datum.U prisustvu velikog broja građana, predstavnika svih boračkih udruženja te mnogobrojnih delegacija iz kulturnog i javnog života, položeno je cvijeće na spomen obilježje "Šehidska česma" podignuto u čast 43 šehida i poginula borca iz Gornje Tuzle, a zatim i na spomenik Ace Saračevića i boraca NOR-a 1941.-1945.godine.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Brojne delegacije odale su počast i položile cvijeće na mjestu pogibije prvog poginulog borca Samostalnog odreda Gornja Tuzla Faika Mandžukića. Mandžukić je izgubio život na brdu Bilježak 16. maja 1992. godine na dan kada je formiran Odred.

Tuzlarije


Ispred Društvenog doma Gornja Tuzla izvršeno je svečano postrojavanje pripadnika Samostalnog odreda Gornja Tuzla, a o značaju i ulozi Odreda govorili su, između ostalih, prvi komandant odreda Ćazim Mušanović i pomoćnik komandanta Mensur Alić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Ratni put Samostalnog odreda Gornja Tuzla bio je buran, težak, mukotrpan, ali veoma značajan za odbranu cijele Bosne i Hercegovine. Odred je na svom ratnom putu učestvovao na svim ratištima sjeveroistočne Bosne i šire kao što su Teočansko, Vozućko, Gradačačko, Brčansko, Sarajevsko, Olovsko, Bihaćko i druga ratišta.

Nažalost, cijena odbrane Gornje Tuzle, Tuzle i BiH, su 43 poginula borca i šehida diljem ratišta, 40 civilnih žrtava rata, 65 ratnih vojnih invalida, i velika materijalna šteta.

U okviru obilježavanja 23. godišnjice od formiranja Samostalnog odreda Gornja Tuzla, u Društvenom domu je organizovana svečana akademija. Prikazan je dokumentarni film o ratnom putu Samostalnog odreda Gornja Tuzla, čiji su autori Refik Topić i Haris Alajbegović. Svojim prisustvom svečanost je uveličao i Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije BiH. Okupljenima u Društvenom domu je poručio:Nakon svečane akademije upriličen je kulturno-zabavni program uz zakusku i druženje pripadnika ove jedinice.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Priredio(la):