TUZLARIJE - D O S J E

15.05.2015.
Brčanska Malta
Delegacija iz RS-a odala počast poginulim vojnicima
Na Brčanskoj Malti u Tuzli predstavnici Pododbora Vlade Republike Srpske (RS) za obilježavanje značajnih datuma i predstavnici porodica danas su odali pomen poginulim pripadnicima bivše Jugoslavenske narodne armije (odnosno tada već zvanično Vojske Jugoslavije i Vojske RS) koji su stradali prilikom vojnog sukoba odnosno napada na Tuzlu 15. maja 1992. godine. Delegaciju je predvodio Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a.

- Sa ovoga mjesta hoću da poručim i da pošaljem snažnu poruku svim političarima da donesu racionalne odluke na kojima počiva sudbina ovih naroda te da se uozbiljimo do te mjere sjećajući se prošlosti i da nam događaji iz prošlosti budu opomena, da ne zarobimo svoju sadašnjost i da ne izgubimo svoju budućnost, rekao je Savanović.Mirna šetnja, polaganje cvijeća i paljenje svijeća proteklo je bez ijednog incidenta, kao i ranijih godina, uz jako policijsko obezbjeđenje.

Tuzlarije


Tuzlarije


Istovremeno, građani Tuzle se danas sjećaju da se na isti datum, prije 23 godine, na raskrsnici Brčanska Malta dogodila jedna od najvažnijih bitaka za odbranu grada. Tada su pripadnici rezervne policije i Teritorijalne odbrane (TO) porazili rezerviste JNA i paravojne srpske snage, koje su pokušale zauzeti grad. Nakon što su pripadnici vojske otvorili vatru na civilne objekte, policajce i članove TO Tuzla, na vatru je uzvraćeno vatrom i osujećen je pokušaj okupacije grada i planiranog pokolja, koji su već u aprilu srpske vojne jedinice počinile u Bijeljini, Zvorniku, Bratuncu i ostalim mjestima širom BiH.

Prema podacima Fondacije „Istina Pravda Pomirenje“, od 37 poginulih na Brčanskoj Malti u Tuzli 15.maja ´92.godine, 33 su pripadnici vojske koja je napuštala kasarnu, trojica su bili pripadnici Stanice javne bezbjednosti Tuzla i jedna žena koja je poginula u bašti u blizini benzinske pumpe u Slavinovićima.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Nakon Tuzle, delegacija se uputila ka Bijeljini gdje će na gradskom groblju Pučile u Bijeljini biti održan parastos poginulima u vojnom sukobu na Brčanskoj Malti.

S.P.

Priredio(la):