TUZLARIJE - D O S J E

11.05.2015.
˝Mi nismo zaboravili genocid˝
603 ruže za prerano oduzete živote Bratunčana
Podsjećanje na ratne zločine u Bratuncu pod nazivom "Dani genocida nad Bošnjacima opštine Bratunac“, nastavljeno je danas kada su sa Ljubovijskog mosta u Drinu bačene 603 ruže, koje simboliziraju prerano oduzete živote nevino stradalih civila ovoga grada.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tijela mnogih žrtava iz Podrinja su bačena u rijeku, a većina od njih nikada neće biti pronađena.

- Mi koji smo preživjeli imamo obavezu da ukažemo generacijama koje dolaze šta se to dešavalo u Bratuncu za vrijeme agresije. Drina je nesumljivo najveća masovna grobnica na Balkanu, gdje su nasilnim putem okončani mnogi životi Bošnjaka u Podrinju i mi to nikada nećemo zaboraviti. Ne smijemo dozvoliti da se ovakvi zločini ponove u budućnosti, a naprijed možemo samo ako se zadovolji pravda – poručili su okupljeni Bratunčani.

Članovi porodica poginulih, logoraši, predstavnici Islamske zajednice i politički predstavnici Bošnjaka u manjem bh. entitetu, položili su cvijeće i na Gradskom stadionu, gdje je na početku velikosrpske agresije bilo 8.000 zatočenika. Tužna povorka je također posjetila Fiskulturnu salu u kojoj je maja 1992. godine bio zloglasni logor, u kojem je ubijeno najmanje 150 bošnjačkih civila. Cvijeće je položeno i ispred zgrade u centru Bratunca gdje je bio logor za žene, a čija su vrata za žrtve još uvijek zaključana.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


U naselju Redžići po drugi put je otkriveno spomen obilježje na mjestu masovne grobnice, a prvobitno je skinuto i odneseno.

- Mi smo prošle godine obilježili ovu masovnu grobnicu gdje smo pronašli posmrtne ostatke 23 žrtve. Očigledno je da je ploča smetala nekome i ona je skinuta. Pozivamo policiju i predstavnike međunarodne zajednice da pripaze na ovu novu ploču, kako se ne bi desilo da je neko ponovo ukloni. Imamo zakonsko pravo da u Bratuncu obilježimo svako mjesto na kojem se zločin desio - rekao je za Tuzlarije Elvir Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


U Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu 12. maja biti će obavljena kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostataka deset identificiranih osoba, civilnih žrtava zločina počinjenih na području Bratunca tokom 1992. godine.

Imena žrtava koje će biti ukopane 12. maja:

1. Nurif (Salko) Omić, rođen 1947. u mjestu Sase, u Srebrenici;
2. Nurdin (Nurif) Omić, rođen 1980. u mjestu Ljubovija - Republika Srbija;
3. Hajrudin (Nurif) Omić, rođen 1983. u mjestu Loznica - Republika Srbija;
4. Sead (Jusuf) Jusupović, rođen 1974. u mjestu Konjević Polje, opština Bratunac;
5. Mevludin (Safet) Husić, rođen 1961. u mjestu Suha, opština Bratunac;
6. Rifat (Alija) Bajrami, rođen 1953. u mjestu Skelani, opština Srebrenica;
7. Hajrudin (Hasan) Alić, rođen 1948. u mjestu Suha, opština Bratunac.
8. Azem (Rešid) Čivić, rođen 1971. u Bratuncu;
9. Sejfulah (Rešid) Čivić, rođen 1969. u Bratuncu;
10. Edmir (Fadil) Hajdarević, rođen 1961. u mjestu Sase u Srebrenici.

S.P.

Priredio(la):