TUZLARIJE - D O S J E

09.05.2015.
Podsjetnik o stradanjima logoraša:
U Bratuncu otvorena Spomen-soba ˝Veljaci˝
U Memorijalnom centru “Veljaci” u Bratuncu danas je obilježen “Dan logoraša” Bosne i Hercegovine i otvorena je Spomen-soba u znak sjećanja na 600 ubijenih logoraša, civilnih žrtava rata i drugih građana u toku 1992. godine.

Tuzlarije


Prema riječima Jasmina Meškovića, predsjednika Saveza logoraša BiH, u Spomen – sobi je postavljeno 105 fotografija koje svjedoče o stradanjima logoraša širom BiH.

- Ovo je druga spomen soba. Jednu ovakvu otvorili smo prošle godine u Brčkom, a time se šalje poruka da logori i zločini počinjeni u njima nikad ne smiju biti zaboravljeni. Radimo na sprječavanju zaborava zločina, na cijeloj teritoriji BiH. Nijedna institucija u našoj državi nema tačne podatke o broju logora i logoraša, a mi raspolažemo brojkama od 657 logora, u kojima je mučeno 200.000 logoraša, od kojih je 30.000 ubijeno, a 25.000 silovano - rekao je Mešković.

Sakib Ahmetović, predsjednik Udruženja logoraša Opština Bratunac, kazao je da je logor u OŠ Vuk Karadžić u ovom gradu otvoren 17. aprila 1992. godine po dolasku Arkanovih pljačkaša, koji su birali bogate ljude, od kojih su otimali zlato i novac, a zatim su ih likvidirali. Broj žrtava sa područja Bratunca se kreće između 600 i 700 jer se stalno javljaju nove porodice iz inostranstva, koje ranije nisu bile u prilici da nestalima proglase svoje najmilije, dodao je Ahmetović.

Elvir Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac je u svom obraćanju naglasio da duše ubijenih Bratunčana ne mogu da osjete da je zlo danas pobijeđeno, a svi ostali ne mogu da ostanu ravnodušni spram onoga što se nevinom čovjeku dogodilo prije 23 godine u ovoj podrinjskoj dolini.

- Svaki normalan insan treba da se zgrozi nad činjenicom da se u 21. stoljeću, u Evropi, dogodio tako strašan zločin nad nevinim ljudskim bićem, a da je svo to zlo gledao ostatak čovječanstva i ništa nije poduzimao. Zato naše današnje okupljanje i otvaranje Spomen sobe, koja će prerasti u muzej genocida, treba da posluži kao trajan biljeg koji će podsjećati na najteža vremena našeg opstanka na ovom području. On će nas podsjećati na najtragičnije trenutke ljudske historije, ali treba i da podsjeti i one koju ovu patnju nisu osjetili na svojoj koži i da je veličina ljudskog bića u saosjećanju sa drugim u nevolji – rekao je Hodžić.

Dodao je da nasuprot našim željama, i dalje slušamo da su zločinački poduhvati bili opravdani, o zločincima se još uvijek govori da su bili heroji, a još uvijek više od hiljadu Kozarčana i Prijedročana po grobnicama je skriveno.

Ceromoniji otvaranja Spomen – sobe su prisustvovali preživjelih logoraši iz Sanskog Mosta, Ključa, Mostara, Sarajeva, Zenice, Visokog, Kaknja, Brčkog, Tuzle, Janje i Zvornika. Također, prisustvovao je i Ramiz Salkić, potpredsjednik manjeg bh. entiteta.


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


U sklopu obilježavanja Dana genocida u Bratuncu večeras je u ovom gradu upriličena i projekcija dokumentarnog filma "Herceg-Bosna, zločin i kazna" autora Avde Huseinovića koji govori o zločinima počinjenim u 20 logora na području tzv. Herceg-Bosne koja je pokrivala Hercegovačko-neretvanski, Srednjobosanski i Zeničko-dobojski i Kanton 10.

S.P.

Priredio(la):