TUZLARIJE - D O S J E

09.05.2015.
Glogova kod Bratunca
Obilježena godišnjica stradanja 65 civila
Polaganjem cvijeća i vijenaca te učenjem fatihe, danas su se stanovnici Mjesne zajednice Glogova kod Bratunca prisjetili 65 mještana koji su svirepo ubijeni u protekloj agresiji.Na Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja 1992. godine, u krugu mjesne džamije u Glogovi samo u jednom danu udružene snage bratunačke policije, bratunačke TO i JNA, predvođene predsjednikom Kriznog štaba Miroslavom Deronjićem za nekoliko sati strijeljale su 65 bošnjačkih civila.

Najmlađa žrtva bio je Muharem Ibišević (16), koji je ubijen pored oca Mustafe i godinu starijeg brata Muje. Srbi su u Glogovi uništili domove bosanskih muslimana, svu privatnu imovinu, lokalnu džamiju sravnili sa zemljom i protjerali sve Bošnjake koji su boravili u selu.

Tuzlarije


- Želimo da se odgovorni za ovaj zločin kazne i da se pronađu i ekshumiraju tijela nestalih. Nedostaje još nekoliko tijela za kojima se i dalje traga. Također, zahtijevamo od policije zaštitu svih građana koji žive na ovom području. Naime, jutros u pola dva probudili su me pucnji u blizini moje kuće i ja sam taj incident prijavio policiji. To je prvi put od povratka da se ovako nešto dogodi, ne znam da li je to bila provokacija radi današnje komemoracije. To je bila njihova poruka, a moja poruka je da treba živjeti, boriti se i zalagati za bolju i sretniju budućnost svih građana koji ovdje žive – rekao je za Tuzlarije efendija Haris Ćomić iz Glogove.

U sklopu ceremonije obilježavanja 22.godišnjice zločina počinjenog u Glogovi, prisutni su obišli i masovnu grobnicu te položili cvijeće, a nakon toga je u mjesnoj džamiji proučen tevhid za duše šehida.

Haški sud (ICTY) osudio je na deset godina zatvora bosanskog Srbina Miroslava Deronjića, koji je priznao da je u maju 1992. naredio napad na selo Glogova, u opštini Bratunac u BiH, u kojem je ubijeno 65 Bošnjaka.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Priredio(la):