TUZLARIJE - D O S J E

07.05.2015.
Saopštenje za javnost
DF osuđuje policijski progon nesrba u Republici Srpskoj

TuzlarijeDemokratska fronta oštro osuđuje neselektivni policijski progon povratnika nesrpske nacionalnosti u entitet Republika Srpska koji u protekla 24 sata vrši Ministarstvo unutrašnjih poslova tog entiteta.

Umjesto da se hladne glave, odgovorno i trezveno suočmo sa opasnošću trerorizma, vlasti u entiteta RS koriste nedavni napad na policijsku stanicu u Zvorniku kao povod za sistematski progon građana “pogrešne” etničke pripadnosti.

Mi u Demokratskoj fronti ovim putem želimo upozoriti vlast Republike Srpske na posljedice njihovog ponašanja i ukazati Međunarodnoj zajednici da ovakva politika može za posljedicu imati samo produženje i produbljivanje nasilja. Shvatamo da se režim Milorada Dodika nalazi u nezavidnoj situaciji i da je pitanje vremena kada nećemo i biti u stanju da isplati plate ili penzije, ali smatramo isto tako podgrijavanje organizovanog nasilja nije i ne može biti način da se skrene pažnja sa teške socio-ekonomske situacije u tom entittetu.

Mi u Demokratskoj fronti smatramo naročito uvredljivim da na teritoriju Opštine Srebrenica u godini u kojoj se obilježava 20 godina od počinjenja genocida, pripadnici institucije koja je duboko implicirana u genocid hapse bez osnova i neselektivno one koji su genocid preživjeli.
Na koncu, još jednom pozivamo sve domaće i međunarodne političke aktere da se sa prijetnjom terozrizma suočimo hladne glave i hladnog srca i da svi zajedno osudimo neodgovorne pokušaje jednog očajnog režima da se spasi iživljavajući se nad građanima nesrpske nacionalnosti u Republici Sprskoj.

Priredio(la):