TUZLARIJE - D O S J E

05.05.2015.
Na mezarju Veljaci biće ukopano deset civilnih žrtava rata
Na Šehidskom mezarju Veljaci u utorak 12. maja bit će klanjana dženaza i obavljen ukop deset tijela ubijenih bošnjačkih civila Bratunca, stradalih 1992. godine, kazali su danas na press konferenciji predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Bratunac.

Tuzlarije


Najmlađe žrtve koje će ove godine biti ukupane su braća Hajrudin i Nurdin Omić koji su imali devet, odnosno 11 godina kada su ubijeni na ovom području. Posmrtni ostaci su pronađeni u zapaljenoj kući u mjestu Zalužje na području Bratunca.

Elvir Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac je rekao da je 3. maja nizom aktivnosti počelo obilježavanje Dana genocida u Bratuncu. Cilj je da se ukaže na razmjere zločina koji su počinjeni u ovom dijelu Podrinja.

Tuzlarije


- Prvo smo se prisjetili ubijenih civila u Hranči, potom smo obišli masovnu grobnicu Borkovac, a zatim je upriličena promocija knjige "Moć sudbine", autorice Belme Malagić iz Glogove. U saradnji sa Savezom logoraša BiH, 9. maja koji se u svijetu slavi kao Dan pobjede nad fašizmom, mi ćemo obilježiti godišnjicu stradanja 65 stanovnika mjesta Glogova, a potom će na mezarju Veljaci otvoriti spomen-sobu koja bi trebalo da preraste u muzej genocida - dodao je Hodžić.

Prema riječima Admira Velića, predsjednika Medžlisa IZ-a Bratunac 6. maja će preživjeli logoraši, koji su bili zatočeni u logoru osnovnoj školi "Vuk Karadžić", posjetiti Visoko gdje je izvršena njihova razmjena, a i da bi zahvalili porodicima koje su ih tada primile.

Desetog maja u Suhoj će biti otvorena spomen soba u 13:30h, planirana je i posjeta masovnoj grobnici u ovom mjestu u 14h, a nakon toga preživjele žrtve će obići logor-fiskulturna sala u osnovnoj školi te ženski logor.

U mezarju Veljaci 12. maja će biti ukopani Nurif (Salko) Omić, rođen 1947. u mjestu Sase, Srebrenica, Nurdin (Nurif) Omić, rođen 1980. u Ljuboviji, Republika Srbija, Hajrudin (Nurif) Omić, rođen 1983. u Loznici, Republika Srbija, Sead (Jusuf) Jusupović, rođen 1974. u Konjević-Polju, Mevludin (Safet) Husić, rođen 1961. u Suhoj, Bratunac, Rifat (Alija) Bajrami, rođen 1953. u Skelanima, Srebrenica, Hajrudin (Hasan) Alić, rođen 1948. u Suhoj, Bratunac, Hajdarević (Fadil) Edmir, rođen 1961. u mjestu Sase, Podčauš, Sejfulah (Rešid) Čivić rođen 1969. u Suhoj, Bratunac, Azem (Rešid) Čivić, rođen 1971. godine u Suhoj, Bratunac.

U Bratuncu, gradu u istočnoj Bosni blizu granice sa Srbijom, tokom rata je ubijeno više od 600 civila. Iako se najveći broj zločina počinjenih u ovom gradu veže za srebrenički genocid, iz Bratunca i okoline veliki broj civila ubijen je početkom 1992. godine, kada su u grad ušli pripadnici paravojnih formacija, poznati kao „arkanovci“ i „šešeljevci“.

S.P.

Priredio(la):