TUZLARIJE - D O S J E

01.06.2015.
Poskupilo 26 vrsta cigareta 10 do 20 feninga
TuzlarijeVijest, koja je obradovala ljute protivnike duvanskog dima, koji su jučer obilježili Svjetski dan borbe protiv pušenja, neprijatno je iznenadila ljubitelje cigareta jer je od danas skuplje 26 vrsta cigareta.

Poskupljenje iznosi od 10 do 20 feninga. Primjera radi, umjesto dosadašnjih 3, 50 KM, pakla cigareta Boss (Classic, Gold, Blue, Blue Slim Style) od danas košta 3, 70 maraka.

Kada je riječ o sarajevskim brendovima, Drina Gold i Drina Silver takođe su skuplje za 20 feninga i koštaju 3, 70 maraka, a između 10 i 20 feninga poskupilo još 10 vrsta cigareta Fabrike duvana Sarajevo.

Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kaže da proizvođači i distributeri cigareta njihovu cijenu mogu da povećaju bilo kada u toku godine, s tim što u te nove cijene mora biti ugrađena akciza važeća za 2015. godinu, kao i pripadajući PDV.

To što ćete možda narednih sedmica kupiti cigarete po višoj cijeni nego što je to navedeno na akciznoj markici nije neuobičajena situacija.

"Svi koji prodaju cigarete proizvođača koji su povećali cijene moraju 1. juna da popišu zalihe samo onih cigareta čija se cijena povećava, te da popisne liste dostave UIO BiH, a razliku akcize da uplate na jedinstveni račun UIO. Do isteka zaliha i pojave cigareta sa novim akciznim markicama na tržištu BiH, ove cigarete će biti prodavane po novim cijenama iako će biti obilježene starim akciznim markicama", kaže Kovačević.

Prema njegovim riječima, od akciza na duvan i duvanske prerađevine u četiri mjeseca ove godine ukupno je naplaćeno 258 miliona KM, što je za 23 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine.

Osim što vrtoglave cifre odlaze u dim i pepeo, stručnjaci upozoravaju na brojne zdravstvene probleme koje donosi ovaj porok.

"Sagorijevanjem duvana stvara se 4.000 štetnih sastojaka, od kojih su 45 izrazito kancerogeni. Dokazano je da su tumori gornjeg respiratornog sistema u više od 80 odsto slučajeva uzrokovani pušenjem", upozorio je Darko Marković, nacionalni koordinator za kontrolu duvana pri Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, dodajući da 80 odsto svih pušača počinje da puši prije 17. godine.

Duško Vulić, nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti pri Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, ističe da godišnje od posljedica pušenja u svijetu umre 4, 9 miliona ljudi, dok je među oboljelima od kardiovaskularnih bolesti kod nas faktor rizika od pušenja 40 odsto.

Priredio(la): ekapija.ba