TUZLARIJE - D O S J E

11.06.2015.
Tradicijom protiv zaborava
Ćilim sjećanja na žrtve genocida iz Srebrenice
U organizaciji BosFama (Bosanska familija), a u sklopu današnjih mirnih protesta na Trgu žrtava genocida u Srebrenici, postavljen je „Ćilim sjećanja“ na žrtve genocida.Ćilim sjećanja je načinjen od panoa od kojih svaki predstavlja sjećanje na žrtvu srebreničkog genocida iz 1995. godine. Za jednu nestalu osobu otkan je mali ćilim dimenzija 40x40cm, različitih boja, motiva i na njemu je upisano ime i prezime žrtve. Otkani dijelovi se spajaju i tako nastaje veći ćilim. Cilj je da se iztkaju ćilimi sa imenima svih stradalih i nestalih. Poslije se spajaju u veće ćilime, koji budu postavljeni na svim važnijim mjestima širom svijeta.

Tuzlarije


- Prije dvadeset godina mi smo znali da nam se dogodio genocid. Isto toliko godina mi tragamo za posmrtnim ostacima i nismo našli niti istinu, niti pravdu i sve kosti nevino ubijenih žrtava. Ovom izložbom želimo poručiti iako nestane žena i majki Srebrenice, biće mladih naraštaja koji će čuvati sjećanje na genocid u Srebrenici. Sjećanje će trajati hiljadama godina, a mi smo našu tradiciju pretočili u ćilim sjećanja koji svjedoči i opominje – kazala je za Tuzlarije Beba Hadžić, direktorica Bosfama dodavši da će ćilimi biti postavljeni 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica / Potočari, u Tuzli na mjestu masakra tuzlanske omldine, te u još nekoliko gradova širom BiH.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije

Udruženje Bosanska familija – BOSFAM je bosanska nevladina organizacija sa sjedistem u Tuzli. BosFam djeluje na načelima humanosti, nepristrasnosti, nezavisnosti i dobrovoljnosti kao nevladina organizacija čiji je osnovni cilj pružanje pomoći u savladavanju patnje, bijede, siromaštva.

S.P.

Priredio(la):