TUZLARIJE - D O S J E

11.06.2015.
Mirni protest u Tuzli
Žene Srebrenice ogorčene zbog hapšenja Nasera Orića
Uoči obilježavanja 20. godišnjice od genocida počinjenog u podrinjskoj regiji, Udruženje građana „Žene Srebrenice“ održalo je danas mirne proteste u centru grada. U fokusu protesta bilo je hapšenje Nasera Orića, ratnog komandanta iz Srebrenice, kao i pritisci kojima su svakodnevno izloženi povratnici u manji bh. entitet.- Šta da vam kažem, vjerujte da smo pokošene. Uoči svake godišnjice obilježavanja genocida neke nam se scene dogode. Sporazum koji su potpisala tužilaštva BiH i Srbije poštuje samo naša država. Koga je to Srbija izručila? Na sudu je dokazano da Naser Orić nije kriv i pogledajte šta nam rade. U zadnje vrijeme Bošnjaci povratnici su izloženi raznoraznim pritscima, upadaju nam u kuće, pretresaju, hapse....Ovo ničemu ne vodi, pogotovo za nas koji smo se vratili na svoja ognjišta. Vidite svi šta nam radi policija manjeg entiteta kao i država Srbija, i njihove politike – kazala je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja „Žene Srebrenice“.

Tuzlarije


Naser Orić je presudom Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju oslobođen svake krivnje za zločin. Odluku je u 2008. godini donijelo Apelaciono vijeće Tribunala u Haagu i to nakon što se Orić sam predao organima gonjenja u našoj zemlji te je naknadno prebačen u Hag gdje je proveo pet godina.

Tribunal u Haagu je 28. marta 2003. podigao optužnicu protiv Orića, koji je u pritvorsku jedinicu Scheveningen prebačen iz Sarajeva 11. aprila 2003. godine. Suđenje je trajalo dvije godine a oslobađajuća presuda Oriću je izrečena tek u proljeće 2008. godine.

Prema odluci Tribunala, Orić je oslobođen svih navoda optužnice koji su ga, prema komandnoj odgovornosti, teretili za zločine počinjene na području Srebrenice i okolnih sela od decembra 1992. do marta 1993. godine.
Prethodno je prvostepenom presudom 30. juna 2006. godine proglašen krivim i osuđen na dvije godine zatvora jer “nije preduzeo mjere da spriječi ubistva i okrutan tretman prema grupi bosanskih Srba” koji su bili zadržani u zgradi stanici policije u Srebrenici od 27. decembra 1992. do 20. marta 1993. godine.

Nakon ove presude Odbrana i Tužilaštvo su uložili žalbe, te je Apelaciono vijeće ponovo pregledalo slučaj i donijelo odluku da prvostepeno Sudsko vijeće nije imalo sve neophodne dokaze da osudi Orića po komandnoj odgovornosti.

Na mirnom protestu, Udruženju građana "Žene Srebrenice" pridružili su se građani Tuzle, članovi iz Organizacije Libero, Le Case Degli Angeli Di Daniele iz Italije, Oganizacija „Sumeja“ iz Tuzle, Asocijacija žena SDA Tuzla i mnogi drugi.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Za vrijeme protesta postavljena je izložba pod nazivom „Da se ne zaboravi“ u organizaciji JU Arhiv Tuzlanskog kantona Tuzla, Društvo arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona, Udruženje “Žene Srebrenice” i BZK “Preporod” Tuzla. Također, postavljem je i „Ćilim sjećanja“ kojeg su izradile članice Bosfama.

S.P.

Priredio(la):