TUZLARIJE - D O S J E

09.06.2015.
Demokratska fronta:
Vrijeme je da poslije četvrt vijeka SDA preuzme odgovornost za stanje u BiH
TuzlarijeDemokratska fronta želi ovim putem obavijestiti javnost o sljedećem:
„Jučerašnji poziv predsjednika SDA ministrima DF-a na sjednicu Vlade je manipulacija javnošću i proziran pokušaj bijega od odgovornosti. Većina u federalnom Parlamentu ne postoji kao rezultat nezakonitosti počinjenih pod predsjedavanjem Fadila Novalića i po direktnim Izetbegovićevim naredbama, koji je odlučio da DF i zakonit rad Vlade F BiH zamijeni za stavljanje šape na preduzeća u državnom vlasništvu.

Ministri iz DF-a neće se pojaviti na sjednici Vlade i tako poslužiti kao smokvin list za nastavak pljačke javnog sektora u režiji SDA i HDZ-a. Svi znamo da suština nije u četiri glasa ministara DF-a za tobožnju agendu: Uredbu kojom su državnu imovinu uknjižili na svoje stranačke centrale SDA i HDZ su usvojili bez DF-a, te na isti način mogu usvojiti i tzv. reformsku agendu. Kada i ako se bilo koji od segmenata te agende pojavi u parlamentu naši poslanici će podržati sve ono što je u interesu građana Bosne i Hercegovine.

Koristimo se i ovom prilikom da gospodina Novalića pozovemo da ili podnese ostavku ili započne proces pravljenja nove većine u parlamentu u cilju ispunjenja Izetbegovićevog obećanja o sto hiljada radnih mjesta u preostalih tri i po godine.

DF im u tome, kao ni u provođenju reformi neće stajati na putu.
Mi u DF-u smo pokušali provesti ono što smatramo najvažnijim dijelom reformi u ekonomiji ove zemlje: poštovati zakone ove zemlje, depolitizirati javna preduzeća i iz ruku podobnih ih predati u ruke sposobnih. Odgovor je bio brutalno preglasavanje i isporuka HDZ-u u ruke instrumenata za ostvarenje ekonomskog trećeg entiteta, očigledno u skladu sa politikom novog rukovodstva SDA.

Mi u DF-u ostajemo privrženi njemačko-britanskoj inicijativi i reformama za Bosnu i Hercegovinu. SDA pozivamo da nakon 23 godine na vlasti od proteklih 25 konačno preuzme odgovornost za katastrofalno stanje u kojem se zemlja nalazi.“

Priredio(la):