TUZLARIJE - D O S J E

15.06.2015.
Zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić:
BiH čini sve da zaštiti Nasera Orića
Tuzlarije


Ministarstvo pravde BiH preduzima sve što je u ovom momentu moguće da zaštiti svog državljanina i s tim u vezi vrlo brzo očekujemo odgovor Saveznog ureda za pravdu Š vicarske, na naš direktan – HITAN upit, upućen 12. maja ove godine, izjavio je zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić, povodom hapšenja Nasera Orića.

U izjavi koja je dostavljena iz Ministarstva pravde BiH, Pivić navodi da “nakon što putem Interpola BiH nije dobila nikakve zvanične informacije, Ministarstvo pravde BiH je u direktnom dopisu pravosudnim organima Š vicarske, zatražilo detaljne podatke o razlozima hapšenja Orića, kako bi mogli provoditi dalje aktivnosti na njegovoj zaštiti”.

“Važno je napomenuti da je Generalni sekretarijat Interpola u vezi ranijeg raspisivanja međunarodne potjernice Interpola Beograd za istom osobom, a nakon što je Ministarstvo pravde BiH 19. februara 2014. uložilo protest, dostavio svim zemljama članicama obavijest o brisanju informacije o imenovanom iz Interpolovih baza podataka, čime je zabranjeno korištenje interpolovih kanala za hapšenje pomenutog”, navodi se u izjavi.

Međutim, dodaje Pivić, imajući u vidu da je tražena osoba prešla granice Republike Hrvatske i Republike Slovenije i kao takva nije prepoznata u njihovim nacionalnim bazama Interpola, neophodno je utvrditi na osnovu čega je Republika Srbija zatražila hapšenje, odnosno da li je u pitanju greška u nacionalnoj bazi podataka ili eventualni bilateralni sporazum između Republike Srbije i Š vicarske.

“S obzirom na to da i pored naše ažurnosti, do sada nismo dobili nikakve zvanične podatke o razlozima hapšenja pomenute osobe, Ministarstvo pravde BiH nastavlja djelovanje u okviru svojih nadležnosti kako bismo mogli preduzeti konkretne korake na pravnoj zaštiti državljanina Bosne i Hercegovine”, rekao je Pivić.

Priredio(la): BHRT