TUZLARIJE - D O S J E

26.06.2015.
U BiH se danas obilježava 26. juni – Međunarodni dan podrške žrtvama torture
Tuzlarije


U.G. Vive Žene Tuzla osmu godinu za redom obilježit će 26. juni – Međunarodni dan podrške žrtvama torture sa ciljem podsjećanja javnosti na posljedice torture iz proteklog rata u Bosni i Hercegovini i također, na prisustvo torture danas u svijetu. Dan podrške žrtvama torture ove godine obilježava se u okviru projekta koji finansira Evropska unija „Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima diljem BiH“, kao i u saradnji sa tri organizacije u Bosni i Hercegovini koje su partneri na projektu, U.G. Medica Zenica, Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj ACED Banja Luka i Fondacija Udružene žene Banja Luka.

Zajedničku poruku "Za svijet bez torture!" organizatori će poslati iz nekoliko gradova u BiH: Tuzle, Zenice, Banja Luke, Bihaća, Ključa, Mostara, Novog Travnika i Goražda.
U ovim gradovima 26. juni bit će obilježen nizom prigodnih aktivnosti. Tako će Vive Žene u Tuzli u 11.00 sati u Dramar Centru organizirati okrugli stol na temu: Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima diljem BiH. Isti dan u 18.00 sati na šetalištu Slana banja, bit će organizirana manifestacija za djecu i mlade, koja će imati bogat edukativno-zabavni program.

Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj ACED i Fondacija Udružene žene 26. juni u Banja Luci obilježit će na Trgu Krajina od 11:00 – 13:00 sati nakon čega će u Domu omladine biti organiziran okrugli stol pod sloganom, , Za svijet bez torture“. U 15.00 sati bit će održana radionica za mlade „Svjedok/žrtva“.

U.G. Medica Zenica u saradnji sa uspostavljenim institucionalnim mrežama za podršku svjedocima/žrtvama Međunarodni dan podrške žrtvama torture obilježit će raznim aktivnostima u nekoliko gradova: Novom Travniku, Bihaću, Ključu, Goraždu, Mostaru kao i centralnom manifestacijom u Zenici od 11:00 sati na Trgu Alije Izetbegovića. Dan kasnije 27. juna održat će se i javna tribina na temu Međunarodnog dana podrške žrtvama torture.

Sa nizom aktivnosti od 22. juna obilježavanju Dana podrške žrtvama torture pridružila se i Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u BiH.

Ovo je poziv svim zainteresovanim građanima i građankama da svojim prisustvom na događajima daju podršku žrtvama torture u Bosni i Hercegovini i cijelome svijetu.

Priredio(la):