TUZLARIJE - D O S J E

24.06.2015.
Sedam kantonalnih premijera razgovaralo o raspodjeli javnih prihoda
U radnoj posjeti Tuzlanskom kantonu (TK) danas su bili premijeri: Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog, Srednjo-bosanskog, Bosansko-podrinjskog, Livanjskog i Posavskog kantona.

Tuzlarije


Kantonalni premijeri sastali su se s premijerom Tuzlanskog kantona Begom Gutićem s ciljem uspostavljanja bolje međukantonalne saradnje i usaglašavanja stavova o više značajnih tema, među kojima su Zakon o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, razvojni planovi, strateško planiranje i budući projekti.

- Cilj današnjeg sastanka je bio da razmijenimo iskustva i informacije o funkcionisanju kantonalnih Vlada, te načinu rješavanja problema s kojima se susrećemo - istakao je premijer TK Bego Gutić.

Između ostalog, bilo je riječi i o inicijativama koje su pokrenute za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH, dodao je on.

Jedan od zaključaka današnjih razgovora je da se inicijativa za izmjenu i dopunu Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federalnom parlamentu, koja je već pokrenuta od poslanika s područja TK, nastavi i ubrza izjašnjavanje Parlamenta FBiH o Prijedlogu zakona - navodi Gutić.

Dodaje i da je tema razgovora je bila i strategija razvoja kantona, koja se radi s UNPD-om i koja je u završnoj fazi, te da je iskoristio priliku da upozna kolege iz drugih kantona sa načinom njene izrade.

- Sastali smo se na poziv premijera TK, da razgovaramo o suradnji i problemima kantona, prvenstveno o problemu s proračunom i zadovoljavanjem svih potreba - izjavio je premijer Posavskog kantona Marijan Klaić, te istakao da je jedna od tema pitanje pravedne raspodjele poreza po osnovu PDV prihoda.

- Posavski kanton već deset godina se bori da korigira koeficijent raspodjele poreza, s obzirom na to da je napravljena nepravda u proteklih deset godina - navodi Klaić.

Dodao je da postoji nepravda i prema drugim kantonima, te da postoji inicijativa za davanje prijedloga određenim institucijama da se napravi pravednija raspodjela.

Na sastanku je, između ostalog, zaključeno da je finansijsko stanje budžeta u većini kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine zabrinjavajuće, te da su kantoni sve bliže stanju finansijske neodrživosti, a jedan od razloga za to je, kažu, neravnopravnost u raspodjeli javnih prihoda, otplati javnog duga, te organizaciji i funkcionisanju javnih preduzeća na prostoru FBiH.

Smatraju da treba pristupiti rješavanju prvog pitanja koje je otvoreno u parlamentarnoj proceduri kroz inicijativu o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH.

Premijeri kantona su podržali inicijativu grupe poslanika sa područja TK da se izvrše izmjene pomenutog zakona, te zahtijevaju da se prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH uvrsti bez odlaganja na dnevni red oba doma Parlamenta FBiH.

Priredio(la): Fena