TUZLARIJE - D O S J E

26.06.2015.
Muftijstvo tuzlansko:
Kazniti odgovorne za uznemiravanje Bošnjaka u Zvorniku i Janji
TuzlarijeMuftijstvo tuzlansko oglasilo se danas saopćenjem za javnost u povodu uznemiravanja Bošnjaka i skrnavljenja islamskih vjerskih objekata od, zasad, nepoznatih osoba tokom posljednja dva dana u Janji i Zvorniku. Uz osudu vandalskog ponašanja, zatražilo je od nadležnih organa u BiH i entitetu RS da djeluju promptno, pronađu i sankcionišu odgovorne.

- Prvo su, 25. juna/8. ramazana, dvije nepoznate osobe oskrnavile šehidsko spomen-obilježje i harem Atik džamije u Janji. Potom je grupa nepoznatih mladića, 26. juna/9. ramazana, u Riječanskoj džamiji u Zvorniku uznemiravala vjernike dok su obavljali sabah-namaz, vrijeđanjem i psovkama islamskih svetosti, džamije i ramazana - navodi se u saopćenju.

Muftijstvo tuzlansko ovim putem najoštrije osuđuje skrnavljenje harema Atik džamije u Janji i uznemiravanje vjernika na sabah-namazu u Zvorniku.

Istovremeno, traži od nadležnih organa u BiH entitetu RS da pronađu i sankcioniraju odgovorne u ovim slučajevima, te da učine sve što su dužni da se muslimani, zajedno sa svojim komšijama druge vjere, osjećaju sigurno i da u miru ispunjavaju sve svoje potrebe.

- Tražimo od svih relevantnih institucija u BiH da ozbiljno shvate probleme s kojima se susreću povratnici u Podrinju, te da osmisle posebne programe koji bi promovirali toleranciju i suživot, s ciljem da se ublaži naglašeno ispoljavanje mržnje prema muslimanima u toj sredini - navodi se.

Muftijstvo tuzlansko poziva Međureligijsko vijeće BiH da javno osudi ove slučajeve uznemiravanja, posebno zato što su se desila u svetom islamskom mjesecu ramazanu.

- Apeliramo na sve naše džematlije u tim sredinama da ostanu mirni i odlučni, te da istraju u svojim plemenitim namjerama da mirno i dostojanstveno žive u svojim domovima i na svojim imanjima - navodi se u saopćenju.

Priredio(la): Fena