TUZLARIJE - D O S J E

26.06.2015.
Asocijacija srednjoškolaca u BiH
Kvalitet nastave ne smije biti doveden u pitanje
TuzlarijeAsocijacija srednjoškolaca u BiH koja se u saopćenju za javnost definira kao produžena ruka svih učenika bh. srednjih škola, reagirala je danas u vezi aktuelnih dešavanja s odobrenim povećanim upisom odjeljenja u medicinske škole u Tuzlanskom kantonu.

- Naša organizacija pomno prati situaciju u Tuzlanskom kantonu koja se tiče odobrenog povećanog upisa učenika u medicinske škole. Mnogo upita srednjoškolaca stiglo je na naše adrese, a kao organizacija koja direktno radi sa njima truditi ćemo se da uradimo sve što je u našoj moći da bi se pronašlo adekvatno rješenje - izjavio je rukovoditelj Odjela za komunikacije i odnose s javnošću Asocijacije srednjoškolaca u BiH Amar Kavgić.

U toj situaciji postoji, kako se navodi, i pritisak roditelja učenika koji djeci žele osigurati sigurnu budućnost.

- Posljednjih nekoliko godina aktuelizirano je zapošljavanje osoba medicinske struke iz BiH u zapadnoevropskim zemljama te se zbog mnoštva prilika za zapošljavanje učenici najviše odlučuju za odrađivanje pripravničkog staža nakon završene srednje škole odnosno "poslovni život" najčešće nastavljaju van granica BiH - ističe se.

Kavgić navodi da su svjesni da problem postoji i da će "svakako u narednom periodu sa srednjoškolcima koji djeluju u okviru ove organizacije razmotriti situaciju".

- Cilj je da dođemo do saznanja da li zaista postoji stvaran interes učenika za zanimanjima medicinske struke ili je u pitanju osiguravanje egzistencije nakon završene srednje škole - kazao je.
Asocijacija srednjoškolaca BiH smatra da se izlaz iz te situacije "treba pronaći poštujući glas i volju srednjoškolaca, jer je u pitanju njihova sudbina".

- Spremni smo da u narednom periodu naš direktan kontakt sa tom populacijom stavimo na raspolaganje svim institucijama nadležnim za tu oblast. Generalni cilj svih koji se bave ovim pitanjima treba biti održavanje kontinuiteta i kvaliteta nastave u svim srednjim školama te podizanje standarda, a nipošto njegova stagnacija - dodao je Kavgić.

Asocijacija srednjoškolaca u BiH je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca u zemlji.

Priredio(la): Fena