TUZLARIJE - D O S J E

10.07.2015.
Konferencija: Srebrenica 1995-2015:
Evaluacija naslijeđa i dugoročnih posljedica genocida


Povodom obilježavanja dvadeset godina od genocida počinjenog nad Bošnjacima Republike Bosne i Hercegovine na teritoriji sigurne zone Ujedinjenih nacija Srebrenici, u julu 1995. godine, danas se u prostorijama Univerziteta u Tuzli održava međunarodna naučna konferencija „Srebrenica 1995-2015: Evaluacija naslijeđa i dugoročnih posljedica genocida”.
U ime Vlade Tuzlanskog kantona, koja je pokrovitelj, na otvaranju Konferencije pristunim predavačima i gostima se obratio premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Tuzlarije


„Današnja međunarodna konferencija rezultat je neophodnosti govorenja o srebreničkom genocidu, njegovom priznavanju i učenju iz njega kako bi smo svi mi spriječili da se slične stvari ikada ponovno dese. Cilj je da, osim dešavanja u julu 1995. godine, govorimo o memorijalizaciji. Da radimo na razvijanju kulture sjećanja, na historijskom pamćenju“ rekao je premijer Gutić i dodao da je „učešće eminentnih stručnjaka iz raznih društvenih nauka, iz više zemalja, na jednom ovakvom skupu dokaz te neophodnosti, ali i svjesnosti i htjenja jedne šire naučne zajednice da spriječe negiranje i minoriziranje genocida u Srebrenici“.
Organizatori konferencije na kojoj je učešće uzelo više desetina istaknutih univerzitetskih profesora iz Bosne i Hercegovin i drugih zemalja su Univerzitet u Tuzli i Univerzitet u Sarajevu, Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava i Memorijalni centar Srebrenica - Potočari Spomen- obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine.
Današnja konferencija ukazat će na potrebu daljeg izučavanja srebreničke tragedije, evidentiranja činjenica, metodološke obrade i stvaranja naučno utemeljenih uporišta kako bi se ubuduće onemogućilo njeno minoriziranje i negiranje.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanj