TUZLARIJE - D O S J E

09.07.2015.
Izložba Srebrenički put pakla predstavljena beogradskoj javnosti
Tuzlarije


Izložba fotografija pod nazivom „Srebrenički put pakla“ autora Ahmeta Bajrića Blicka otvorena je sinoć u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu. Izložbu je otvorio kolumnista beogradskog lista Vreme, Teofil Pančić.

Tuzlarije


Domaćin i organizator izložbe je Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

Tuzlarije


Na otvaranju ove izložbe govorili su: Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Hazim Karić, urednik, Ahmet Bajrić Blicko, autor fotografija i Teofil Pančić, novinar.

Tuzlarije


Tuzlarije


Na ceremoniji zvaničnog otvorenja prisustvovao je veliki broj boraca za slobodu govora i istinu o genocidu u Srebrenici, aktivisti za ljudska prava, a među prisutnima je bio veći broj žena. Među ostalima na otvorenju izložbe bila je istaknuta inetelektualka Mirjana Miočinović, aktivista u borbi za ljudska prava i intelektualac Žarko Korać, Sonja Biserko, Borka Pavićević, politički savjetnik ambasadora SAD u Beogradu, Šeri Danijels i mnogi drugi.

- Danas u Beogradu na ovoj izložbi možemo vidjeti manji dio odabranih fotografija koje je godinama sakupljao Ahmet Bajrić Blicko. Kažu, fotografija govori više od hiljadu riječi. Danas je pred nama stotinu fotografija koje ispisuju svjedočanstvo o srebreničkom genocidu i iskušenjima kroz koja su žrtve prolazile u proteklih davadeset godina. Ovo je neiscrpna hronologija patnje i stradanja koji su posljedica jednog velikog zločina koji se dogodio prije dvadeset godina, istakao je urednik Hazim Karić na zvaničnom otvorenju izložbe u Beogradu.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


- Ova izložba fotografija koje su sakupljane dvadeset godina moj je doprinos da se zabilježi istina o genocidu sa željom da se probudi svijest kod onih poštenih Srba koji se ne mire sa onima koji su zločine počinili. Volio bih da ova izložba izazove reakcije poštenih Srba koji će dati doprinos da sazna prava istina o Srebrenici, rekao je fotoreporter Ahmet Bajrić Blicko.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Novinar Teofil Pančić, kolumnista lista Vreme istakao je kako fotografije Ahmeta Bajrića Blicka predstavljene u Beogradu svaka ponaosob priča jednu tragičnu priču.

- Ove fotografije, svaka ponaosob, pričaju jednu tragičnu priču. Priču o stravičnom zločinu koji se dogodio pre dvadeset godina i koji su počinili oni koji se kunu da su zločin počinili u naše ime. Tragedija u Srebrenici treba da nas osvesti i da dignemo glas protiv svih koji su zločin počinili pravdajući se da su to radili u ime naroda. Ove fotografije nas podsećaju na to da je naša obaveza da se borimo da istina pobedi, istakao je Pančić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Izložba fotografija Srebrenički put pakla dio je obimne fotodokumentarne građe koju je sakupljao Ahmet Bajrić Blicko u proteklih dvadeset godina – od jula 1995. godine i počinjenog genocida u Srebrenici. Ahmet Bajrić Blicko se poslom fotoreportera bavi više od trideset godina. Sarađivao je sa brojnim listovima i časopisima, a njegove fotografije su objavljivane u brojnim, najtiražnijim i najznačajnijim svjetskim novinama.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


U predratnom periodu je objavljivao fotografije u: Politici, Oslobođenju, Večernjim novinama..., a nakon toga u brojnim listovima i časopisima. Danas je fotoreporter najtiražnije novine u BiH, Dnevni avaz.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


U povodu obilježavanja dvadesete godišnjice od počinjenog genocida u Srebrenici, Ahmet Bajrić Blisko je izdvojio dio svojih fotografija te ih nudi na uvid javnosti na izložbi „Srebrenički put pakla“. Izložbu čini oko 70 panela štampanih na platnu na kojima je više od 100 fotografija. Ove godine je izložba predstavljena javnosti u Lucernu i Banja Luci, a ovih dana, u vrijeme obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici će biti dostupna javnosti u Sarajevskoj Vijećnici, u Beogradu, Tešnju, Gracu i istambulskoj općini Bajrampaša.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Izložba „Srebrenički put pakla“ će biti dostupna za posjetioce u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu svakoga dana do 25. jula. U ovom Centru će se održati postavljena u Beogradu do 20. jula 2015. godine.

Priredio(la):