TUZLARIJE - D O S J E

08.07.2015.
Tuzlarije uz učesnike Marša mira
Kolona nepregledna, sunce neumoljivo
Učesnici desetog Marša mira krenuli su put Potočara kako bi odali poštovanje onima koji su stradali u srebreničkom genocidu. Kao i svih predhodnih godina, ekipa Tuzlarija je sa učesnicima Marša mira.Inače, ovogodišnji Marš započeo je na izrazito visokim temperaturama, a iz Nezuka je krenula nikad brojnija kolona učesnika koja će prvi dan pješačenja završiti u Liplju.

Tuzlarije


Upravo zbog visokih temperatura, prijeko je potrebmo pridržavati se savjeta ljekara koji sugerišu da se na putu koji traži izrazitu fizičku spremnost ne kreće bez adekvatne odjeće i obuće. Jedan od savjeta je da se unosi dovoljna količina tekućine, najviše vode.

„Uzevši u obzir da učesnici Marša nisu u prilici nositi svježe voće, napitke i unositi vitamine na način kako bi to inače radili, mi smo se potrudili da im to obezbijedimo na štandu koji se nalazi na dionici puta koju pješače prvog dana“, kazao je za Tuzlarije Džemil Hujdurović, ljekar Plave poliklinike koja godinama podržava Marš mira.

U blizini Snagova, na lokalitetu Crni vrh, učesnike čeka prvi veći štand sa osvježenjem.

„Iako građani, mještani ovog kraja, svake godine samoinicijativno nastoje ugostiti učesnike Marša, mi smo se odlučili da ovaj put umjesto hrane na štandu obezbijedimo vodu i voće za učesnike Marša. Svjesni smo da je okrepljenje na ovom suncu najbolje na ovaj način te smo se odlučili tako pomoći onima koji čuvaju Srebrenicu od zaborava“, kazala je Nusmir Omerović, predstavnik Humanitarne organizacije "Nova nada" iz Norveške.

Tuzlarije


Na putu koji ima za cilj odati počast žrtvama genocida, Bošnjacima iz zaštićene zone UN-a u julu 1995. godine, a koji su stradali od zločinaca snage vojske i policije Republike Srpske, a uz podršku snaga iz Srbije, učesnici će preći put dug oko 100 kilometara. Marš mira traje tri dana, od 8. do 10. jula, ima tri etape i svaka od njih je duga između 25 i 30 kilometara.

Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica sa lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršute.

Ove će godine, dvije decenije nakon genocida, biti ukopano 136 posmrtnih ostataka ubijenih Srebreničana.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P. / B.K.

Priredio(la):