TUZLARIJE - D O S J E

05.07.2015.
Pariz: Obilježavanje 20-te godišnjice genocida u Srebrenicu
I nas bole sve rane Srebrenice

Sinoć je na poznatom trgu Trokadero, u organizaciji Džemata Pariz, organiziran komemorativni skup posvecen 20. godisnjici genocida u Serebrenici, a 11. jula predviđen je još jedan mirni protestni skup, o čemu nam je izvještaj poslao naš prijatelj i učesnik skupa Salih Brkić.

Pet sati je na poznatom pariškom trgu Trokadero sinoć trajao komemorativni skup posvećen sjećanju na 20. godisnjicu genocida u Srebrenici. Panoi sa porukama da se nikad ne zaboravi genocid u Srebrenici, fotografije masovnih grobnica i Memorijalnog centra Potočari, kao i majice, koje su nosili učesnici komemoracije sa porukom "Nikad ne zaboravi Srebrenicu", bili su u predvečerje proteklog dana dominantno obilježje među posjetiteljima, Francuzima i stranim turistima, koji su se nasli na ovom poznatom trgu.

Tuzlarije


- Srebrenica je i naša najveća rana. Komemorativne skupove počeli smo organizirati na trgu Nasijon, a posljednje dvije godine to činimo na trgu Trokadero. Ove godine poručujemo da čemo učiniti sve kako bi se, uz pomoć naših prijatelja, poslanika u Parlamentu Francuske, usvojila Rezolucija o genocidu u Srebrenici . Također tražimo da se našoj domovini BiH izruče osumnjičeni za ratne zločine, a prema današnjim, informacijama, to bi se moglo desiti sa jednim od osumnjičenih za strašni zločin u Pionirskoj ulici u Višegradu - rekao je Sefadil Licina, predsjednik Džemata Pariz.

Tuzlarije

Inače, o proteklim genocidima nad Bošnjacima kao i o genocidu u Srebrenici, govorili su Ermin Ibrahimović, Omer Skulj i vaš izvještač Salih Brkić, a pred ponoć organizirana je tribina i projekcija dokumentarnih filmova o genocidu u Srebrenici, kojoj je prisustvoao veliki broj Bošnjaka okupljenih u Džematu Pariz.

Priredio(la):