TUZLARIJE - D O S J E

05.07.2015.
Državne institucije za zakupljene prostore troše milione
Tuzlarije


Dok je Bosna i Hercegovina na pragu da doživi grčki scenarij zbog trošenja više od mogućnosti, nema naznaka da su vlasti spremne na štednju u vlastitim redovima. Primjer rastrošnosti je i najam za smještaj državnih institucija. Godišnje se iz budžeta izdvajaju milioni za ovu svrhu, dok državni prostori zjape prazni, ili su dati na korištenje drugim institucijama. Čak 60 institucija BiH nije u svojim nego u zakupljenim prostorima.Videoprilog Gordane Antonić


Iz bh. budžeta za iznajmljivanje prostora za smještaj bh. institucija troši se više od 800.000 maraka mjesečno, odnosno deset miliona godišnje. Dvadeset miliona maraka koje je Vijeće ministara u prošlom mandatu izdvojilo za kupovinu objekata čini se kao bacanje novca, jer većina institucija još plaća visoku kiriju.

Da bi se zaustavilo neracionalno trošenje iz budžetske kase, Vijeće ministara zatražilo je pregled iznajmljenih lokacija i potreba institucija. Ističe rok dat Službi za zajedničke poslove da uradi taj posao. "Dali smo nalog da nam se od Službe za zajedničke poslove u skladu s pravilnikom pripremi izvještaj u kojem ćemo postaviti gornje granice za iznajmljivanje prostora. Oni ne postoje, zato imamo neujednačenost da je raspon kirije koja se plaća od tri do 50 KM", pojašnjava predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Da se prilikom kupovine prostora više brinulo o ličnim interesima, a ne potrebama institucija potvrđuje i kupovina neuslovne zgrade u kojoj je trebala biti smještena Agencija za prevenciju i borbu protiv korupcije u kojoj bi zaposleni trebali raditi u duplo manje prostora od standardom propisanih. "Vrhunac cinizma i bezobrazluka je da se nabavlja prostor koji ne odgovara standardima niti je tehnički primljen. Sasvim opravdano postoje razlozi da se sumnja da je prostor nabavljen koruptivnim aktivnostima", smatra Halid Genjac, delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda BiH.

Agencija bi, prema tvrdnjama predsjedavajućeg Vijeća ministara, adekvatan prostor trebala uskoro dobiti, a problem na koji su revizori ukazivali još 2011. godine sad je aktuelan. "Dali smo preporuku da se prostor racionalno koristi i da je adekvatno od 8 do 12 kvadrata po uposlenom. Većina institucija je netransparentno osiguravala sebi smještaj", ističe Dževad Nekić, zamjenik glavnog državnog revizora.

Sličan problem ima i Ured Instituta za nestale osobe u Tuzli. Trenutni smještajni kapaciteti su nedovoljni, a u nove je nemoguće smjestiti sve zaposlene i obimnu bazu podataka od 16.000 dosjea, smještenih u 25 ormara. "To nije fizički moguće, osim ako nećemo stavljati stolove i stolice na metalne ormare, te ljudi sjediti za njima i primati članove porodica nestalih", kaže direktor Instituta Amor Mašović.

Zbog neplanske kupovine objekata i velikih izdataka za smještaj institucija, izvještaj Službe za zajedničke poslove institucija BiH, kada konačno bude završen, bit će dostavljen i državnom Tužilaštvu.

Priredio(la): FTV