TUZLARIJE - D O S J E

03.07.2015.
Vlada FBiH razmišlja o zaduživanju kod komercijalnih banaka
Tuzlarije


Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je da je finansijska situacija u Federaciji dosta teška, jer je aranžman sa MMF-om propao, ali da Vlada FBiH ima nekoliko alternativnih rješenja.

- Nedostaje nam tih 200 miliona, kao i 54 miliona od Svjetske banke, a i 30 miliona iz predviđenog profita BH Telecoma, rekao je Novalić novinarima u Mostaru nakon sjednice Federalne vlade.

On je naveo da se sada sagledavaju mogućnosti kreditnih zaduženja kod komercijalnih banaka koje nude niže kamatne stope od MMF-a, čak i dvostruko, ali nije želio precizirati o kojim bankama je riječ.

- Zamolili smo vladu jedne zemlje da svoje banke stavi na raspolaganje po preferencijalnom režimu. Oni su odgovorili da su "upakovali" za nas sredstva koja bi mogla biti amortizer tačno u visini kolika su sredstva MMF-a, naveo je Novalić. On je dodao da je na sjednici Vlade dogovoreno da svako ministarstvo sagleda situaciju i predloži uštede.

Ministar finansija FBiH Jelka Milićević navela je da će Vlada FBiH krenuti u pregovore sa komercijalnim bankama u dva pravca.

- Jedan je kroz prodaju, odnosno potraživanje prema javnim preduzećima koje bi otkupile komercijalne banke, a drugi dio su aranžmani sa bankama koji bi bili nadomjestak aranžmanu sa MMF-om, rekla je Milićevićeva.

Ona se osvrnula i na rezove u budžetu, navodeći da su plate i penzije redovni izdaci u koje se za sada ne planira dirati. Transferi raseljenim, poljoprivrednicima, kulturi, sportu je ono je što će prvo doći na udar, kaže Milićevićeva.

Priredio(la): FTV/Srna