TUZLARIJE - D O S J E

18.07.2015.
Crveni meteoalarm
Tuzlarije


Zbog visokih temperatura, za veći dio Bosne i Hercegovine izdano je crveno upozorenje. Upozorenje se odnosi na vremenski interval od 18. do 19. jula.

Na sjeveru i jugu naše zemlje, temperature će danas biti do 40 stepeni, a sutra i koji stepen više.

Od građana se očekuje spremnost na vanredne mjere. Crveni meteoalarm objavljen je za naredne dane i u većini zemalja regije.

U našoj zemlji danas će preovladavati sunčano i vrlo vruće vrijeme.

Poslijepodne i prema večernjim satima, umjeren razvoj oblačnosti u Bosni će uvjetovati kratkotrajne lokalne pljuskove. Vjetar će biti slab do umjerene jačine, istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura kretat će se od 33 do 40 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo vedro.

Temperature zraka u 8.00 sati: Bjelašnica i Kupres 18 stepeni, Bugojno 19, Ivan-sedlo i Jajce 20, Bihać, Sanski Most i Sarajevo 21, Livno 22, Tuzla 23, Zenica 24, Neum 26, Gradačac 27 i Mostar 28 stepeni.

U Tuzli će biti sunčano vrijeme.

Tuzlarije


Poslijepodne, uz umjeren razvoj oblačnosti moguć je kratkotrajni pljusak. Najviša dnevna temperatura iznosit će oko 37 stepeni.

Biometeorološka prognoza

Prijepodnevni sati će biti ugodniji, dok su u drugom dijelu dana moguće reakcije na vrijeme u vidu iscrpljenosti, nervoze i dekoncentracije.

Hronični bolesnici trebaju maksimalno reducirati aktivnosti. Vrijednosti UV indeksa će biti visoke, zbog čega je neophodno izbjegavati duže boravke na suncu.

U noći, mogući su problemi sa snom, usljed visokih temperatura i manjka svježine, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine.

Priredio(la):