TUZLARIJE - D O S J E

11.08.2015.
Žene Srebrenice:
˝Vučić bi žrtve i agresora strpao u jedan koš˝
U Tuzli je danas održana protestna šetnja uz poruku "Istina nama, kazna zločincima", u organizaciji Udruženja "Žene Srebrenice". Mirnom protestu pridružili su se članovi iz džemata Banovići, žene Udruženja "Fatma" iz Zenice, studenti iz Bolonje i drugi građani.

Mirna protestna šetnja održava se svakog 11. dana u mjesecu u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine, kada se dogodio najkrvaviji genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.
Članovi porodica nestalih tokom genocida u Srebrenici još jednom su zatražili od institucija Bosne i Hercegovine da se ubrza proces ekshumacija i identifikacija žrtava.

Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja je kazala da je 20. godišnjica obilježavanja genocida u Srebrenici otišla u skroz drugom smjeru.

- Vučić je na sebe skrenuo pažnju tako da su žrtve i sama dženaza otišle u drugi plan. Bez obzira na sve mi i dalje nastavljamo da se okupljamo svakog jedanaestog u mjesecu. Mi nećemo prestati sve dok se posljednja kost ubijenih ne pronađe – kazala je Ćatić.

Ona se osvrnula i na Vučićevu inicijativu o zajedničkom danu sjećanja na sve žrtve ratova na Balkanu.

- Kao što znate, Vučić bi žrtve i agresora strpao u jedan koš. Mi se zaista ne slažemo s tim. Neka prizna da se desio genocid, pa onda možemo razgovarati. To je srbijanska politika. Oni nikad neće priznati da se desio genocid. Znaju kakve posljedice sve to povlači ako se prizna. Ja zaista nisam željela da Vučić dođe u Potočare. Bili smo tamo da dočekamo goste. Rekla sam da se neću pozdraviti s njim, međutim, na insistiranje naših političara, pozdravili smo se, ali sam rekla: dobro došli na mjesto genocida – istakla je Ćatić.

Tuzlarije


Nura Begović, koja je u genocidu izgubila 16 članova porodice, se zahvalila svim Tuzlacima koji su 11. jula na Trgu žrtava genocida Srebrenice organizovali okupljanje i na taj način odali počast žrtvama.

- Svaka podrška normalnih ljudi, a hvala Bogu ima ih, nama puno znači – dodala je Begović.

Nakon protesta u Čaršijskoj džamiji je proučena hatma dova žrtvama genocida.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Priredio(la):