TUZLARIJE - D O S J E

27.07.2015.
Eko ronilačka grupa invalida
Organizovana akcija čišćenja Prokoškog jezera
Tuzlarije


U organizaciji Ronilačkog kluba "Bosna" iz Sarajeva, 26.jula 2015. godine, održana je Eko-akcija čišćenja Prokoškog jezera koje se nalazi na planini Vranici na 1660 metara nadmorske visine i isto je udaljeno 22 km od Fojnice. Jezero je ledničkog tipa, maksimalne dubine 13 metara.

Tuzlarije


Kako vrijeme može biti nepredvidivo uvjerili su se članovi Eko-ronilačke grupe invalida koji su u ranim jutarnjim satima ovog ljetnjeg vikenda uputili prema planini Vranici. Cijelim putem ih je pratila kiša, a dolaskom na jezero dočekala ih je magla i hladnih 12°C. Rekli bi uobičajen oktobarski dan.

Tuzlarije


Osim naših članova, iz Tuzlanskog kantona u akciji su učestvovali i članovi Ronilačkog kluba "Skuba Star" iz Tuzle. Imali smo priliku da ronimo u uslovima kada je temperatura vode (20°C) veća od temerature zraka (12°C). I pored loših uslova, akcija je uspješno privedena kraju, očišćeno je dno od raznog otpada, kojeg nažalost ima i u ovakvim oazama ljepote koje smo proglasili spomenikom prirode.

Tuzlarije


Nakon završene akcije uslijedilo je druženje svih učesnika sa organizatorom uz prigodan ručak i roštilj. Ovo su, svakako, dobre prilike da se međusobno upoznamo, podijelimo iskustva vezana za probleme sa aspekta ronilaštva, sa kojima se klubovi susreću, ali i prenesemo svoja iskustva koja smo stekli organizujući eko-akcije čiščenja jezera Modrac.

Eko-ronilačka grupa invalida Lukavac

Priredio(la):