TUZLARIJE - D O S J E

26.08.2015.
Društvo Crvenog krsta/križa BiH
Akcija solidarnosti za pomoć izbjeglicama

U vezi sa izbjegličkom krizom i dramatičnom humanitarnom situacijom koja se posljednjih dana događa u zemljama regije i zemljama Mediterana zbog teškoća u zbrinjavanju izuzetno velikog broja migranata i izbjeglica iz Sirije i drugih zemalja zahvaćenih ratovima, dugotrajnim sukobima i kršenjima ljudskih prava obavještavamo da je Društvo Crvenog krsta/križa BiH u skladu sa zakonskim mandatom koji mu je povjeren pokrenulo akciju solidarnosti za pomoć izbjeglicama na području Jugoistočne Evrope.

Tuzlarije


Humanitarna pomoć će se prikupljati putem transakcijskog računa Društva Crvenog krsta/križa BiH otvorenog kod SBERBANK BH d.d. u Sarajevu, broj: 140-101-11300020-18 i pozivom na jedinstveni humanitarni broj : 17003 (doniraju se 2, 00 KM).

Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine je pripravno za slučaj ulaska migranata u Bosnu i Hercegovinu, a ostvareni su kontakti sa susjednim nacionalnim društvima (Makedonija, Srbija, Hrvatska, Crna Gora) i ukoliko bude upućen poziv od istih (u prvom redu CK Srbije i CK Makedonije) poduzeti će sve mjere kako bi se odgovorilo apelu za pomoć.

Ostvareni su i kontakti  i suradnja sa vlastima Bosne i Hercegovine (Ministarstvo sigurnosti BiH), Međunarodnom Federacijom društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i UNHCR-om.

Priredio(la):