TUZLARIJE - D O S J E

21.08.2015.
SFF čarolija još traje
Večeras film Danisa Tanovića
Oscarom nagrađeni glumac Benicio Del Toro glavna je zvijezda 21. Sarajevo Film Festivala. Nakon sinošnje projekcije filma u sklopu Open Air programa, Del Toru je uručeno Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti, a danas je upriličeno druženje sa novinarima i obilazak grada.

Tuzlarije


Za one koji imaju namjeru iskoristiti vikend i provesti ga u Sarajevu i tako osjetiti čari filmske magije u našoj zemlji, večeras je projekcija filma „Tigrovi“ Danisa Tanovića, a sutra uz nekoliko balkanskih filmova, te 60-minutni domaći fim Rus, pažnji preporučujemo i ceremoniju dodjele nagrada najboljim filmskim ostvarenjima za ovogodišnji SFF.

Tuzlarije


Ovogodišni SFF obilovao je debitantskim filmovima koji su plijenili pažnju publike među više od 200 prikazanih naslova. Pohvalna je činjenica da su Sarajevo mnogi autori filmova odabrali kao mjesto gdje će premijerno prikazati svoje radove za regionalnu premijeru i tako se ravnopravno boriti za glavnu nagradu – Srce Sarajeva.

Tuzlarije


Karta više tražila se za hrvatski film „Zvizdan“ koji se bavi ratnom prošlošću, vječnim etničkim razlikama koje je sam režiser – Dalibor Matanić čuo još od svoje none, mnogo prije nego se i dalo naslutiti ratno stanje kojim je raspad Jugoslavije obilježen. Glumačka ekipa koju čine nepoznati, mladi glumci, ali i poznata TV lica sarajevske škole glume, svakako su dobra preporuka da se film uvrsti u domaće kino projekcije.

Tuzlarije


Jedan od onih koji će već od 10. septebra premijerno moći da pogleda tuzlanska publika u Kinu Kaleidoskop jeste „Hiljadarka“. Film za koji se karta nije mogla nabaviti već prvog dana SFF-a, koji obiluje legendarnim glumcima iz regiona, najbolja je preporuka što se tiče bh.filma na Festivalu. Ova rudarska romansa predstavljena je kao najskuplji bh. film posljednje dvije decenije i govori o rudaru Atifu Kurtoviću čiji se lik nalazio na novčanici od hiljadu dinar, ali i o drugim zgodama u rudarskom kraju.

Tuzlarije


Tuzlarije

U fokusu interesovanja publike bila je i priča dječaka iz BiH koji je 1988. godine pronađen u šumama oko Travnika sa manirima vuka, bez ikakvih civilizacijskih manira, a koji je vješto prikazao debitant Vuk Ršumović, kao i „Naša svakodnevna priča“ Ines Tanović i „Takva su pravila“ Ognjena Sviličića.

Tuzlarije


Tuzlarije


Suočavanje sa prošlošću, istinske porodične veze, međuljudski odnosi, ljubav, prekrasni pejzaži i simbolika ispričana filmskim jezikom pokretnih slika svakako su pečat i ove filmske priče koja se odvija u Sarajevu od 14. do 22. augusta, a koja je okupila veliki broj filmskih radika, ljubitelja filma, ljudi koji film doživljavaju kao umjetnost, onih koji talentom nastoje realizovati svoje snove i čijim pričama ćemo se diviti narednih godina, ali i veliki broj medija i turista koji su Sarajevu i našoj zemlji osim zarade donijeli i reputaciju grada u kojem film spaja ljude sa svih meridijana svijeta.

B.K.

Priredio(la):