TUZLARIJE - D O S J E

19.08.2015.
Tokom 2015. godine BiH očekuje da obim trgovinske razmjene sa Turskom dostigne milijardu KM
Dogovoren nastavak izvoza mesa i mesnih proizvoda iz BiH u Tursku
TuzlarijeTrilateralni sastanak ministara ekonomije Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Republike Turske, održan je danas u Ankari, Turska. Ministri su potpisali zajedničku izjavu kojom su obnovili rad Trilateralne komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju tri zemlje.

Ministri su se dogovorili da se u okviru trilateralne saradnje do kraja 2015. godine u Sarajevu održi poslovni forum.

Tokom 2015. godine BiH očekuje da obim trgovinske razmjene sa Turskom dostigne milijardu KM, a intenziviranjem trgovinsko-ekonomske saradnje očekuje se povećanje izvoza roba iz BiH za čak 50 posto.

Nakon održanog trilateralnog sastanka, ministre Mirka Šarovića i Rasima Ljajića je primio premijer Republike Turske Ahmet Davutoglu, kojom prilikom je dogovoren nastavak izvoza mesa i mesnih proizvoda iz BiH u Tursku, što predstavlja veliki uspjeh bh. delegacije.

Također, turska strana je prihvatila da finansira zajedničko predstavništvo Bosne i Hercegovine i Republike Srbije u Istanbulu, kojim bi se posebno promovirala turistička ponuda dvije zemlje.

Republika Turska je iskazala spremnost da Bosni i Hercegovini pruži i druge trgovinske pogodnosti, o čemu će se voditi razgovori za 10-ak dana u Izmiru, na sastanku ministra Šarovića i ministra Nihata Zajbekčija, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Priredio(la): Indikator.ba/Fena