TUZLARIJE - D O S J E

09.09.2015.
Odbijena žalba Hrvatske na izvoz bh. mlijeka u EU
Šarović: Od sutra izvoz mlijeka iz BiH u EU!
Stalni komitet za lanac ishrane i zdravlje životinja Evropske komisije danas je u Briselu donio odluku da BiH može da izvozi mlijeko i mliječne proizvode u zemlje EU, te izvoz mlijeka iz BiH za EU kreće sutra, potvrdio je za BHRT ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. Evropska komisija odbacila prigovor Hrvatske.

Tuzlarije


Stalni komitet za prehrambeni lanac i sigurnost hrane Evropske komisije jutros je dao zeleno svjetlo na izvoz bh mlijeka na evropsko tržište.

Evropska komisija odbacila je prigovor Hrvatske za stavljanje Bosne i Hercegovine na pozitivnu listu za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Evropsku uniju.

Odluka je donesena prostom većinom glasova predstavnika 28 evropskih članica.

Tako će se već od sutra mlijeko i mliječni proizvodi iz Bosne i Hercegovine moći izvoziti u Evropsku uniju.

Četiri mljekare iz BiH certificiranesu za izvoz mlijeka: "Milkos" Sarajevo, Mljekara Livno, zatim "Meggle" Bihać i "Mlijekoprodukt" Kozarska Dubica.
Ovo je ujedno i potvrda da je Bosna i Hercegovina ispunila uslove za izvoz mlijeka u EU te zahtjev Hrvatske nije bio utemeljen.


Riječ je o prigovoru Hrvatske, zbog kojeg je EU 26. avgusta, na dan kada je trebao krenuti izvoz mlijeka iz BiH u EU, stopirao izvoz.Evropska komisija suspendirala je tada proceduru za uključivanje na novu listu proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda, koju je dostavila BiH, iako je Hrvatska uložila žalbu nakon isteka roka za njeno podnošenje.

Ured za veterinarstvo BiH 9. jula dostavio je Evropskoj komisiji – Generalnoj direkciji za zdravlje i potrošače, zahtjev za uvrštavanje na listu četiriju mljekara iz BiH koje ispunjavaju uvjete za izvoz mlijeka i proizvoda od mlijeka u EU, što je EU i odobrila.

Priredio(la): BHRT