TUZLARIJE - D O S J E

17.09.2015.
Poljoprivrednici ponovo blokirali granični prijelaz Orašje
Tuzlarije


Poljoprivrednici iz Posavskog kantona jutros su nastavili blokadu graničnog prijelaza Orašje gdje će, kako su najavili, ostati dok Vlada Federacije BiH ne ispuni obećanja u vezi sa isplatom podsticaja.

Poljoprivrednici su sinoć oko 18.00 časova privremeno uklonili traktore sa graničnog prijelaza kod Orašja i omogućili nesmetan saobraćaj između BiH i Hrvatske.

"Očekujemo od federalne Vlade da konačno počne ispunjavati ono što je sa nama dogovoreno krajem jula i da počne raditi u skladu sa zakonskim normama i odlukama koje je ona sama ili federalni parlament donio", rekao je predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednika Posavskog kantona Vidan Grgić.

Više stotina poljoprivrednih proizvođača iz ovog kantona sa oko 150 traktora blokiralo je jučer granični prijelaz, jer nije postignut dogovor sa predstavnicima Vlade FBiH u vezi sa isplatom podsticaja i štete tokom prošlogodišnjih poplava.

Posavski poljoprivrednici od Vlade traže bezuslovnu isplatu neisplaćenih podsticaja za 2014. godinu, isplatu novca za štetu pričinjenu tokom prošlogodišnjih poplava, isplatu neizmirenih obaveza iz 2012. godine i početak izrade pravilnika o podsticajima za ovu godinu.

Priredio(la): FTV/Srna