TUZLARIJE - D O S J E

26.03.2007.
Iz budžeta Federalne vlade za stambeno zbrinjavanje
Milion maraka za borce


Vlada FBiH je u nacrtu budžeta za ovu godinu predvidjela milion KM za finansiranje Fondacije za pomoć u stambenom zbrinjavanju boračke populacije. Ta sredstva trebala bi biti operativna nakon što se usvoji federalni budžet, izjavio je za „Dnevni avaz“ Zahid Crnkić, ministar za pitanja boraca FBiH.

- Do sada je Vlada izdvojila oko sedam miliona KM za Fondaciju. Očekujemo da će Fondacija, kao što je to i prošle godine uradila, raspisati konkurs u aprilu za dodjelu kreditnih sredstava boračkoj populaciji - kaže Crnkić. Napominje da je Vlada prije nekoliko godina formirala Fondaciju, kako bi se isključivo pomoglo povratnicima u RS, te kantonima koji ne izdvajaju dovoljno sredstava za pomoć u stambenom zbrinjavanju boračke populacije.

- Fondacija mora više pomoći boračkoj populaciji koja se vratila u Srebrenicu, jer Sarajevski, Tuzlanski i Zeničko-dobojski kanton već izdvajaju velika sredstva za stambeno zbrinjavanje šehidskih porodica, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca. Planiramo napraviti i boračku zgradu u Srebrenici, ali prvo nam neko mora ponuditi projekt. Novac nije sporan, on će se za tu namjenu naći - poručio je Crnkić.

Kako kaže Crnkić, Vlada će ove godine izdvojiti i dva miliona KM za završetak izgradnje započetih, a neizgrađenih boračkih stambenih jedinica pojedinim kantonima kojima nedostaje sredstava za završetak radova.

(A.DEDAJIĆ - Avaz)

Priredio(la): S.M.