TUZLARIJE - D O S J E

01.04.2007.
Okrugli sto o reformi energetskog sektora
BiH kasni u obnovi energetskog sektora


Bosna i Hercegovina kasni u reformi energetskog sektora. Ona još nema institucionalni okvir pogodan reformama ove privredne djelatnosti. Još nemamo srednjoročne strategije razvoja elektro-energetskog sektora, nemamo potrebnih studija. Nema odgovarajućih zakona, niti Zakona o rudarstvu. Bez tih parametara elektroenergetsko tržište je ugroženo od administriranja i instrumentaliziranja po interesima birokratije. Restrukturiranje energetskog sektora je dugoročan proces, koji je davno trebao početi. U svemu ovome FBiH je u znatnom zaostatku za RS.

Zbog kašnjenja će elektroenergetski sektor izgubiti stotine miliona maraka. To je rečeno na Okruglom stolu o reformi elektroenergetskog sektora u F BiH. Moderatori rasprave su bili Rafo Jozić, prof. dr Mirza Kušljugić, dr Fadil Nadarević, mr Hasan Bećirović bivši ministar energetike FBiH, Jusuf Merić, Bajazit Jašarević...

Okrugli sto je organizovao SDPBiH Tuzla. Evropska unija već ima procjene o potrebnom nivou elektroenergije. Radi zamjene nuklearnih elektrana i potrebe za novim količinama ove energije do 2.020. godine EU trebaju novi kapaciteti od 300.000 MW. Susjedne zemlje se uključuju u tu utakmicu. Za izgradnju objekata od početka radova do puštanja u proizvodnju treba najmanje šest godina.

Elektroenergetski kapaciteti u BiH su zastarjeli i ne mogu izdržati konkurenciju razvijenih zemalja. Što duže čekamo, biće se sve teže priključiti u ravnopravnu tržišnu utakmicu. Za desetak godina većina kapaciteta će biti za staro željezo. Na planu zastarjelosti, stanje u FBiH je znatno gore nego u RS. Najmlađi blok sagrađen u TE Tuzla, stariji je skoro desetinu godina od TE Ugljevik.

Dok se o gradnji novih kapaciteta u F BIH praktično i ne govori ozbiljno, RS je ušla u novi investicioni ciklus u TE Gacko i najavom izgradnje TE Stanari.

U raspravi je rečeno da su uzroci ovakvog stanja elektroenergetskog sektora u BiH neznanje menadžmenta, neoliberalizam u ekonomiji i praktič no feudalna svijest „kreatora” ovog sektora. Zato nema strategije, zakona, studija...

(V.JAHIĆ - Oslobođenje)

Priredio(la): V.K.