TUZLARIJE - D O S J E

01.06.2007.
Haos u provedbi Zakona o demobilisanim borcima
U Goraždu isplaćuju naknadu, u Tuzli neće ni da čuju!


Nezaposleni demobilisani borci Armije RBiH, i to oni koji su se vratili kućama u Republiku Srpsku, definitivno su zbunjeni. Političari im, recimo, u srijedu objasne da, shodno Zakonu o pravima demobilisanih boraca, imaju pravo na nadoknadu od 150 KM, no već u četvrtak od para ništa. Naime, direktori kantonalnih zavoda za zapošljavanje borcima povratnicima u RS objasne da političari i nisu u pravu, te da, shodno istom zakonu, nemaju prava na 150 KM.

Bivši ratnici

Dileme će, nadaju se bivši ratnici, biti riješene na sastanku, kojega će rukovodstvo Saveza, zajedno s Udrugom umirovljenih i razvojačenih pripadnika HVO, danas održati u Srebrenici.

“Zakon je jasan. Nezaposleni borac koji se vratio u Srebrenicu, Foču, Višegrad... ima pravo na 150 KM mjesečno, pod uvjetom da nije dobio donaciju ili kredit za samozapošljavanje veći od 10.000 KM. Pojedini političari i direktori kantonalnih zavoda za zapošljavanje kao da agresoru na BiH pomažu u dovršavanju etničkog čišćenja”, misli Mehmed Šišić, predsjednik Saveza.

Zulfi Salihoviću, predsjedniku demobilisanih boraca, koji se jesu vratili u Srebrenicu, sve se samo kazalo. Nijedan nezaposleni borac ARBiH, koji se vratio u Srebrenicu, premda je predao svu dokumentaciju, nije dobio rješenje na osnovu kojeg može primati nadoknadu za nezaposlenost.

“Obrazloženje Zavoda je da ne postoje zakonske pretpostavke za isplatu naknade za nezaposlenost demobilisanim borcima, koji imaju prijavljeno prebivalište u RS. Zato je neophodno napraviti izmjene i dopune Zakona o demobilisanim borcima, koje Parlament FBiH nije usvojio”, jada se on.

Šatorsko naselje

No, Nafija Hodo, direktorica Zavoda za zapošljavanje BPK, isplatila je naknadu za nezaposlenost demobilisanim borcima koji se jesu vratili u RS. Dakle, ono što je Goražde uradilo, Tuzla nije i neće! Uzgred, rukovodstvo saveza će na današnjem sastanku reći imena ljudi koji su odgovorni za (ne)provođenje Zakona o demobilisanim borcima.

Salihović, recimo, vjeruje kako je za haos najodgovorniji Zahid Crnkić, ministar za boračka pitanja FBiH. Ni priča o šatorskom naselju demobilisanih boraca Armije RBiH usred Srebrenice još nije dobila epilog. Naime, Savez demobilisanih je formirao komisiju koja će procijeniti sigurnosnu situaciju u Srebrenici. Svoj će nalaz komisija rukovodstvu podastrijeti na današ njem sastanku.

Šišić je upozorio da će ako komisija sigurnosnu situaciju u Srebrenici ocijeni nepovoljnom, u ponedjeljak početi s postavljanjem šatora sred Srebrenice.

(A.BEĆIROVIĆ - Oslobođenje)

Priredio(la):