TUZLARIJE - D O S J E

30.05.2007.
Zabrinjavajući podaci Svjetske zdravstvene organizacije
Virusom hepatitisa B i C zaraženo 70 hiljada Bosanaca!


Virusom hepatitisa C u Bosni i Hercegovini zaraženo je približno 40.000 ljudi, a virusom hepatitisa B oko deset hiljada manje, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije. Iako domaći ljekari zbog nedostatka jedinstvenog registra bolesti ove brojke ne mogu potvrditi, složni su u tome da se i naša zemlja mora pridružiti svjetskoj borbi protiv virusnih hepatitisa.

Upravo zbog toga, renomirana farmaceutska kompanija Hoffmann La Roche i Liječnička komora Kantona Sarajevo organizirali su u utorak u Sarajevu predavanja na temu Značaj rane dijagnoze u terapiji hroničnih hepatitisa.

“Najveći rizik postoji kod osoba koje su tokom rata u BiH, između 1992. i 1995. godine, kada nije postojala kontrola krvi, primali transfuzije ili su bili operisani u nesterilnim uvjetima. Također, rizik je stalno prisutan pri hemodijalizi. Prema podacima kojima raspolažemo, u nekim centrima za hemodijalizu u BiH čak 60 posto pacijenata je inficirano virusom hepatitisa C.

Naposlijetku, u rizične grupe spadaju intravenozni korisnici droga, osobe koje su se tetovirale ili imale piercing, kao i kod zdravstvenih radnika”, kazala je dr. Mirsada Hukić, šefica Instituta za mikrobiologiju, parazitologiju i imunologiju na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Dodaje da je najvažnija rana dijagnostika, budući da se kod većine bolesnika bolest otkrije slučajno - prilikom rutinskih laboratorijskih pretraga krvi!

Dr. Mehmed Gribajčević, šef Klinike za gastroenterohepatologiju KCUS-a, naročito je apelirao na liječnike opće prakse da ne zanemare blage simptome bolesti - umor, mučninu i bol u mišićima.

Dr. Zora Vukobrat-Bijedić sa Klinike za gastroenterohepatologiju je pozvala sve ratne vojne invalide, civilne žrtve rata, kao i ostale kategorije stanovništva, koje sumnjaju da su zaraženi, da se čim prije obrate ovoj klinici zbog testiranja.

(N.ČANO - Oslobođenje)

Priredio(la):